PAKLENI PLAN: Albanci spremili sačekušu za Vučića!
Foto: Beta Milan Obradović, Fonet Ap, Rojters

Drama u Tirani

PAKLENI PLAN: Albanci spremili sačekušu za Vučića!

Politika -
Edi Rama i Hašim Tači zajedno isplanirali da tokom Vučićeve posete Tirani na svaki način isprovociraju srpskog premijera

BEOGRAD - Edi Rama, albanski premijer, i Hašim Tači, kosovski šef diplomatije, spremaju provokacije za premijera Aleksandra Vučića, koji će posetiti Tiranu 27. maja, podaci su do kojih su došle srpske obaveštajne službe, saznaje Kurir.Rama će, prema već spremljenom scenariju, najverovatnije provocirati izjavom o nezavisnosti Kosova ili će albanski novinari će biti instruisani da premijeru postave neprijatna pitanja, a nije isključeno i da pojedine nevladine organizacije tog dana neće protestovati zbog Vučićevog dolaska.Neprijatna iznenađenjaBezbednost premijera, kako napominje naš sagovornik, nijednog momenta neće biti ugrožena.- Rama i Tači već imaju pripremljen scenario za sačekušu kako bi Vučiću otežali boravak u Tirani, iako je pružio ruku pomirenja. Novinarima je već naređeno da spreme neprijatna pitanja, možda će biti uključen i nevladin sektor, ali će i ponoviti provokacije o nezavisnosti Kosova. NVO će najverovatnije organizovati demonstracije za vreme Vučićevog boravka i skandirati protiv navodnih zločina koji su počinjeni na Kosovu - kaže sagovornik iz bezbednosnih krugova.Dragomir Anđelković, politički analitičar, kaže za Kurir da neprijatna iznenađenja u Tirani nisu isključena, ali da je na Srbiji da ih spreči.- Rama može da iskontroliše sve provokacije, naročito ako mu sa Zapada stignu instrukcije da to ne radi. Ipak, zadatak Beograda je da unapred reaguje i pokaže jasan stav, tako što će pre odlaska u Tiranu poručiti i Briselu i Albaniji da je Srbija već pokazala dobru volju, a da će incidenti biti jasan signal da Albanci nisu spremni na saradnju - smatra Anđelković.Zategnuti odnosiZorana Mihajlović, potpredsednica SNS, napominje da provokcije nisu potrebne ni Srbiji ni Albaniji:- Ekonomsko-infrastrukturno povezivanje je ključno za ceo zapadni Balkan, i poseta u ovom delokrugu može i treba da bude uspešna. Ne trebaju nikome provokacije i problemi, a Srbija je pokazala da je siguran i stabilan faktor povezivanja zemalja regiona.Beograd i Tirana već duže vreme su u zategnutim odnosima, čemu doprinose i učestale Ramine izjave o neminovosti velike Albanije. Albanski premijer je sklon provokacijama, što je dokazao prilikom boravka u Beogradu, pozvavši Srbiju da prizna nezavisnost Kosova uz opasku da je to realnost. Inače, Vučića je i posle susreta sa Angelom Merkel u Berlinu jedna novinarka po nalogu provocirala neumesnim pitanjem.

I ovog četvrtka Kurir vam poklanja najbolji magazin o kuvanju, da svako vaše jelo bude remek delo.

Kolači i torte s trešnjama i jela od tikvica tema su novog broja KUVARA – FINO, A JEFTINO.

Zavirili smo u kuhinju Suzane Mančić, koja voli i da kuva i da jede, a čitaocima otkriva zašto više ne kuva svom dragom.

Pročitajte kako da spremite obrok za četvoročlanu porodicu za samo 240 dinara, i kako da učesvujete u akciji pošalji recept koja vam donosi nagradu od 1.000 dinara.

Ne propustite KUVAR – FINO, A JEFTINO - svakog četvrtka u Kuriru!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track