PAKLENI PLAN SNS ZA SOCIJALISTE: Čeda, Tadić i Šešelj spuštaju cenu Dačiću!
Foto: Dragan Kadić

KEČEVI IZ RUKAVA

PAKLENI PLAN SNS ZA SOCIJALISTE: Čeda, Tadić i Šešelj spuštaju cenu Dačiću!

Politika -
PRVE PRATILJE: Džokeri naprednjaka za formiranje vlade posle izbora mogli bi biti politički savez SDS i LDP ili radikali

BEOGRAD - Nedavni žestoki rat funkcionera SNS i SPS zbog Prokopa još više je produbio razdor između tih stranaka, ali i nagovestio da bi, umesto socijalista, posle izbora neko drugi mogao da formira vladu s naprednjacima, ocenjuju politički analitičari. U tom slučaju, prema njihovim rečima, džokeri SNS mogli bi da budu savez SDS i LDP ili radikali, koji se indirektno već i javno nude za saradnju.Lider LDP Čedomir Jovanović je prethodnih meseci upadljivo hvalio neke poteze vlasti, izjavljujući čak i da bi njegova partije trebalo da uđe u Vladu Srbije. Za razliku od njega, predsednik SDS Boris Tadić uporno je ponavljao da mu koalicija sa SNS ne pada na pamet.Odnedavno je s naprednjacima počeo da flertuje i predsednik SRS Vojislav Šešelj, prvo izjavom da bi stao uz SNS ako se odrekne EU, da bi se potom na Tviteru „stidljivo“ preporučivao premijeru i lideru SNS Aleksandru Vučiću, kritikujući demokrate.Šlihtanje na Tviteru- Naprednjaci i dosmanlije se razlikuju samo po tome što Vučić još odoleva pritisku EU da zavede sankcije Rusiji, a ovi drugi ne bi oklevali - konstatovao je juče lider SRS.I u sledećem tvitu ponovo je ukazao na prednost koji SNS ima u odnosu na demokratsku opoziciju.- Ima još jedna mala razlika. Vučić se nećka da me isporuči Haškom tribunalu, a Tadić, Pajtić i ostale dosmanlije bi to jedva čekale - ocenio je on.Urednik NSPM Ðorđe Vukadinović kaže da je dosta kandidata za partnera SNS.

Zakletve ne pomažu- Cilj ovih izbora da se što više spusti rejting SPS i da niko od manjih partija ne pređe 10 odsto. SPS i SNS dele isto političko telo, otuda i napadi na SPS, a niko od socijalista sem Mrkonjića ne želi ili ne sme da uzvrati. Verovatno će SPS ipak biti partner, ali su na spisku LDP i SDS, pa čak se i Šešelj javno ponudio. Tek je par stranaka koji to nisu, DS i DSS. Istina je i da su LDP i SDS potpisale sporazum da neće u Vladu sa SNS, ali bilo je situacija kad i zaklinjanje u crkvi nije pomagalo - ocenjuje Vukadinović.Profesor Fakulteta političkih nauka Zoran Stojiljković napominje da je pozicija SNS vrlo komotna i da je zbog toga konkurs za prvu i drugu pratilju stalno otvoren.SDS: Nećemo sa SNS- Ipak, samoobavezivanje političara nešto znači, Šešelj je rekao da mu je SNS bliži ukoliko okrene leđa EU, što je nemoguća misija. Objedinjavanje i insistiranje demokratskih snaga, a onda prelazak u drugi tabor je nešto što birači naplaćuju - upozorava Stojiljković.Međutim, i u LDP i SDS su juče za Kurir tvrdili da savez sa SNS ne dolazi u obzir, a portparol SDS Konstantin Samofalov rekao je da ih u tome jasno sprečava dogovor.Šešelj takođe tvrdi da se nije nudio Vučiću.- Koalicija sa SNS dolazi u obzir ako se odreknu EU, u suprotnom ništa - uverava Šešelj.

Ivica DačićI POSLE IZBORA U ISTOM SASTAVUIpak, lider SPS Ivica Dačić ne ostavlja prostor da se karte posle izbora drugačije promešaju.- Mislim da će stranke vladajuće koalicije osvojiti više od 60 odsto glasova i da će Vlada nastaviti da radi u istom sastavu - prognozira Dačić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track