PAKT PROTIV SNS: Opozicija kandiduje Vuka Jeremića za šefa države
Foto: Fonet

Trka za predsednika Srbije se zahuktala

PAKT PROTIV SNS: Opozicija kandiduje Vuka Jeremića za šefa države

Politika -

Proevropske stranke imaće istog nosioca liste i za parlamentarne izbore, ali ga još ne otkrivaju jer strahuju da će ga vlast „provući kroz blato“

Mogućnost da uporedo s predsedničkim izborima budu raspisani i vanredni parlamentarni izbori u aprilu opozicija dočekuje spremna. Gotovo je izvesno da će predsednički kandidat opozicije biti Vuk Jeremić, a već su počeli dogovori i za zajedničkog nosioca lice za parlamentarne izbore, saznaje Kurir.Kako tvrdi izvor našeg lista, proevropske stranke su blizu dogovora da imaju i zajedničkog nosioca liste za parlamentarne izbore.- Naravno da postoje pregovori s osobom koja bi bila nosilac liste, ali niko neće da izađe s njegovim imenom da ga vladajuća koalicija, pre svega naprednjaci, ne bi provlačili kroz blato. S druge strane, gotovo je izvesno da bi zajednički kandidat opozicije za predsedničke izbore bio Vuk Jeremić - kaže naš izvor.

DS: Rano za tu temu

Na pitanje o Jeremiću kao zajedničkom kandidatu opozicije, lider DS Dragan Šutanovac poručuje je da je još rano da govori na tu temu, a DS, dodaje, priželjkuje opšte izbore, mada sumnjaju da će do njih i doći.- Imajući u vidu to da bi taj scenario bio moguć ukoliko se Vučić kandiduje na predsedničkim izborima, smatram da će Vučić učiniti sve da izbegne Miloševićev scenario i da neće ući u rizike koje nose i parlamentarni izbori - kaže Šutanovac.Predsednik Nove stranke Zoran Živković, međutim, smatra da bi proevropska opozicija trebalo da podrži Sašu Jankovića. Istovremeno, uveren je u to da će vlast izgubiti parlamentarne izbore.- Mi smo na ivici da izbori u Srbiji budu češći nego Vučićeve vanredne konferencije za medije. No, ako je rešio da raspiše i parlamentarne izbore, poručujem mu: „Dobro došao u nove izbore, te izbore ćeš izgubiti na svim nivoima“ - poručuje Živković.Dveri: Gušenje opozicijeS druge strane, lider Dveri Boško Obradović, koji je takođe najavio da će se kandidovati za predsednika, ocenio je da jedini motiv premijera Aleksandra Vučića za raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora može biti njegova „želja da ponovo, raspuštanjem Skupštine, uguši glas opozicije“.- Skupština je danas poslednje mesto na kojem uopšte može da se čuje glas opozicije. Zato Skupštinu treba ukinuti i svu političku moć prebaciti u ruke jednog čoveka. Ne vidim drugi razlog za vanredne parlamentarne izbore - napisao je Obradović u saopštenju, uz ocenu da je to vrlo opasno i po državu i po građane.

Još jedan blokUGLJANIN I VERKO ZA KANDIDATA LOKALNIH STRANAKAPredsednici SDA Sandžaka i Zajedno za Šumadiju Sulejman Ugljanin i Veroljub Stevanović izjavili su juče posle sastanka u Novom Pazaru da bi regionalne stranke trebalo da imaju zajedničkog kandidata na predstojećim predsedničkim izborima. Uskoro ih očekuje i sastanak s Boškom Ničićem, liderom Pokreta za Krajinu.

Ekipa kurira

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track