TRIBUNAL TRAŽI ŠEŠELJA, A ON ODGOVARA: Ne vraćam se u Hag, neka me hapse!
Foto: Fonet

Lider radikala mora da spakuje kofere

TRIBUNAL TRAŽI ŠEŠELJA, A ON ODGOVARA: Ne vraćam se u Hag, neka me hapse!

Politika -
Žalbeno veće Haškog tribunala naložilo je Pretresnom veću da momentalno opozove odluku o puštanju lidera SRS na privremenu slobodu i da naredi njegov povratak u Pritvorsku jedinicu Tribunala u Sheveningenu

HAG/BEOGRAD - Lider Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj izjavio je danas da se neće dobrovoljno vratiti u Haški tribunal i da ostaje pri svemu što je govorio od kada se vratio u Beograd.

"Da vidimo kako će sada da me hapse", rekao je Šešelj i dodao da se nalazi u sedištu radikala, te da obavlja stranačke poslove. Najavio je da će posle podne biti u Boru gde će, kako kaže, govoriti na tribini SRS."Neka dođe policija. Ona hapsi. Ako dođe Žandarmerija, oni biju, moram da čuvam leđa. Neće biti lak posao da me hapse", naveo je lider radikala.

On tvrdi i da će država morati da ispoštuje vremensku proceduru o izručenju i da će u tom periodu "probati da ospori zahtev Haga da se vrati, jer su mu u Holandiji sva prava ugrožena". Žalbeno veće Haškog tribunala zatražilo je danas od Pretresnog veća da hitno opozove odluku o privremenom oslobađanju lidera SRS Vojislava Šešelja i naloži mu da se vrati u pritvorsku jedinicu Tribunala u Sheveningenu, saopštio je danas Haški tribunal.

Žalbeno veće Haškog tribunala naložilo je Pretresnom veću da momentalno opozove odluku o puštanju lidera SRS Vojislava Šešelja na privremenu slobodu i da naredi njegov povratak u Pritvorsku jedinicu Tribunala u Sheveningenu.

Nakon toga, Srbija i Holandija će se ponovo izjašnjavati o njegovom puštanju na slobodu, a Pretresno veće će nakon toga ponovo proceniti mogućnost da Šešelju bude dozvoljen privremeni izlazak na slobodu.

Žalbeno veće, takođe, poziva Pretresno veće da što je pre moguće, nakon što se Šeselj vrati u pritvorsku jedinicu, pruži stranama, Srbiji i Holandiji, mogućnost da budu saslušane u skladu sa Pravilom 65 B.

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc pozvao je ranije Žalbeno veće da usvoji njegovu žalbu na odluku Sudskog veća o privremenom oslobađanju lidera SRS Vojislava Šešelja i da odbaci Šešeljev zahtev da žalba Tužilaštva ne bude prihvaćena.

"Šešelj nije potkrepio dokazima svoju tvrdnju da žalba Tužilaštva nije zasnovana na validnim pravnim motivima", navodi se u podnesku koji je Bramerc danas uputio Žalbenom veću, a koji je objavio Haški tribunal.

Žalba Tužilaštva kojom se traži poništenje odluke o puštanju Šešelja na privremenu slobodu je primereno zasnovana na Šešeljevim javnim aktivnostima, koje podrivaju osnove za njegovo privremeno oslobađanje, ističe se u podnesku.

Među tim aktivnostima navedene su Šešeljeve ponovljene izjave da se neće dobrovoljno vratiti u Hag, pretnje ljudima koji sarađuju sa Tužilaštvom, izjave koje su uvredljive po žrtve, kao i Šešeljeve izjave i ponašanje koji dovode u pitanje humanitarne razloge vezane za njegovo zdrastveno stanje.

Podsetimo lider radikala Vojislav Šešelj vratio se u Srbiju 12. novembra prošle godine posle 12 godina koliko je proveo u pritvoru haškog tribunala.

"Braćo Srbi i sestre Srpkinje! Izbacili su me iz ševeningenske tamnice. Nisam to tražio, samo su hteli da me se reše - počeo je svoje obraćanje lider radikala. Obećao sam vam da ću rasturiti Haški tribunal! Doduše borba je trajala nešto duže, nego što sam očekivao ali pobedi se u zube ne gleda", rekao je Šešelj u svom prvom obraćanju.

Šešelj je više puta izjavljivao da se neće dobrovoljno vratiti u Haški tribunal i da će, ako to bude potrebno, morati da ga uhapse i isporuče predsednik Srbije Tomislav Nikolić i premijer Aleksandar Vučić.

Ljajić: Iznenadna odluka Žalbenog veća uvlači Srbiju u spor

Iznenadnom odlukom Žalbenog veća Haškog tribunala kojom je Pretresnom veću tog suda naloženo da opozove odluku o privremenom pustanju Vojislava Šešelja na slobodu, Srbija se ni kriva ni tužna uvlači u spor između Sudskog veća, Tužilaštva i samog lidera radikala, oceno je predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa tribunalom Rasim Ljajić.

„Tribunal nastavlja sa svojim, najblaže rečeno, čudnim i zbunjujućim odlukama. Najpre je Šešelj pušten pod okolnostima koje su nezabeležene u dosadašnjoj praksi, a to praktično znači bez ikakvih uslova koji su postavljeni pred njega i državu Srbiju", navodi se u saopštenju Ljajićevog kabineta.Naslućujući šta bi mogao da bude scenario tog puštanja, Vlada Srbije je vrlo jasno, u pismu koje je tada poslala Haškom tribunalu, naglasila da je spremna da pruži garancije Šešelju, ukoliko ih prihvata, s obzirom da ih je ranije odbijao i ukoliko se on sam saglasi sa uslovima koje postavlja Pretresno veće Tribunala, naveo je Ljajić. Međutim, Haški tribunal je, podseća, doneo odluku praktično bezuslovnog puštanja, uz ogradu da Šešelj jedino ne sme da utiče na svedoke u procesu i žrtve.

"Sada se, kaže, iznenada donosi odluka o Šešeljevom povratku u Hag o kojoj smo se informisali sa sajta Tribunala. Na taj način, Srbija se ni kriva ni dužna uvlači u spor između Sudskog veća, Tužilaštva i samog Šešelja", istakao je LJajić.On je ukazao i da je Srbija do sada izvršila sve svoje obaveze prema Haškom tribunalu, ali da donošenje dve kontradiktorne odluke o istoj stvari za samo pet meseci, našu saradnju sa Hagom značajno otežava, a takođe dodatno utiče na kredibilitet suda i percepciju koju naša javnost ima prema toj instituciji.

Žalbeno veće, na kraju, nalaže da uslovi Naredbe o privremenom puštanju na slobodu ostanu na snazi dok ne bude doneta naredba Sudskog veća kojom se ukida Šešeljevo privremeno oslobađanje u skladu sa sadašnjom odlukom.

(EPK/Tanjug/Novosti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track