PALMA ZAVRŠIO POSETU VAŠINGTONU: Očekujem od Trampa politiku prava, a ne politiku sile!
Foto: Promo

Jedini političar iz Srbije

PALMA ZAVRŠIO POSETU VAŠINGTONU: Očekujem od Trampa politiku prava, a ne politiku sile!

Politika -

Marković je pred povratak u Srbiju dao rezime svog boravka u Vašingtonu, u glavnoj ulici američke prestonice u blizini Bele kuće i parlamenta i u nesposrednoj blizini hotela čiji je vlasnik Donald Tramp.

"Donald Tramp je u svom inauguracionom govoru rekao da će SAD u budućnosti više voditi računa o svojim granicama, nego o tuđim, što znači da će biti manje ratova, a više ekonomske saradnje. Ako to kaže jedna velika i ekonomska i vojna sila, onda je to bitno i za Srbiju. Očekujem od novog presdednika SAD i njegove administracije, da će promeniti svoju politiku prema Srbiji i da će ubuduće voditi politiku prava, a ne politiku sile. Interes Srbije je da što pre uspostavi kontakte sa novom američkom administracijom. Srbija ne može da očekuje od novog tima u Beloj kući da brzo promeni odnos prema Srbiji, ali je za nas važno da više nikada ne bude isto kao što je bilo do sada " rekao je Marković novinarima u Vašingtonu, pred povratak u Srbiju.

Prema njegovim rečima inauguarcija 45. predsednika SAD će mu ostati u dugom sećanju.

"Inuguracija Donalda Trampa, kojoj sam prisustvovao kao jedini političar iz Srbije, bila je impresivna i to se ne može tako lako prepričati. Bili su tu bivši američki predsednici. Aplauze su dobili Karter i Buš, ali kada je izašao Tramp to su bile ovacije. Meni će to ostati u dugom sećanju i prisustvo na takvom skupu se možda ukazuje jednom u životu i ja sam imao tu čast da budem jedan od prisutnih. Trampova rečenica da je prošlo vreme onih koji samo pičaju mi je ostavila poseban utsak Oni koji samo pričaju neka idu na fakultete i neka predaju, a oni koji rade neka ostanu na političkoj sceni i da dela budu kriterijum ", izjavio je Marković.

Marković je rekao, da je na skupu 450 američkih gradonačelnika u Vašingtonu gde je jedini van SAD, dogovoreno da sredinom ove godine u Srbiju dođe 15 gradonačelnika i 5 privrednika iz SAD, a takođe je na balu najveće Svetske organizacije pobratimskih gradova, Sister sities inernational, koja broji 600 gradova iz SAD i 2300 iz celog sveta, poučeno da će Jagodna postati član te organizacije.

JAGODINSKA KANBERA NAPRAVILA POSAO VEKA

Marković je rekao i da je vlasnik kompanije "Kanbera" iz Jagodine, Milovan Vidojević imao niz sastanaka, te da mu je organizovan i sastanak u Čikagu.

" U Čikagu je Vidojević u ime svoje kompanije napravio ugovor, koji podrazumeva da njegova kompanija radi pvc i alu stolariju za zgradu od 70 spratova, te da je to najveći ugovor koji je ta kompanija ikada napravila " izjavio je Marković i dodao i da je vlasnik kompanije za proizvodnju nameštaja "JELA" Miroljub Radovanvić imao niz sastanaka.

" Želim da obavestim javnost da za naše troškove putovanja nijedan dinar nije otišao ni iz republičkog, ni iz gradskog budžeta Jagodine.Sve smo platili sami " , zaključio je Marković i dodao da je u delegaciji bio i protparol Jedinstvene Srbije, Života Starčević.(E.K.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track