PARANOJA: Tomislav Nikolić ukida letove iznad Bajčetine?!
Foto: Zorana Jevtic

Predsednik Srbije nad rodnim selom uređuje avio-saobraćaj

PARANOJA: Tomislav Nikolić ukida letove iznad Bajčetine?!

Politika -
Zahtev da opština Knić, kojoj pripada Nikolićevo selo, bude zabranjena zona za prelete potpisao je direktor policije Veljović. U Direktoratu za civilno vazduhoplovstvo Kuriru je potvrđeno da su takav zahtev od MUP dobili početkom decembra

BEOGRAD - Tomislav Nikolić, predsednik Srbije, u nizu privilegija koje uživa nedavno se dosetio da bi mogao i da ukine letove iznad rodne Bajčetine, saznaje Kurir iz izvora u policiji.Prema našim saznanjima, Nikolićeva ideja nije ostala mrtvo slovo na papiru, pa je direktor policije Milorad Veljović početkom decembra lično potpisao zahtev za uslovnu zabranu preleta u opštini Knić, na čijoj teritoriji je i Nikolićevo selo, uz obrazloženje da se time čuva bezbednost šefa države.

Crno na belo... Odgovor Direktorata za civilno vazduhoplovstvo
Crno na belo... Odgovor Direktorata za civilno vazduhoplovstvo

Smetali mu zvuci aviona- Veljović je dopis poslao Ministarstvu saobraćaja, koji je zatim prosleđen Direktoratu za civilno vazduhoplovstvo, u čijoj je nadležnosti vazdušni saobraćaj. Predsednika tako u selu, gde se odmara i peče rakiju, neće uznemiravati neprijatni zvuci aviona i helikoptera, koji će Bajčetinu zaobilaziti u širokom luku i leteti alternativnim vazdušnim koridorima - otkriva naš izvor i objašnjava kako je šef države uopšte došao na ovakvu ideju:- Toma je pre nekoliko meseci uočio intenzivnije prelete iznad kuće u Bajčetini, pa se požalio obezbeđenju, koje je brže-bolje kontaktiralo sa policijom. I tako je Direktoratu za civilno vazduhoplovstvo stigao dopis direktora policije. Bilo bi manje besmisleno da se predsednik „žrtvuje“ i smanji odlaske u selo ako već strahuje za bezbednost, nego da se sada zbog njega preusmeravaju letovi. To nijedan njegov prethodnik nije tražio - zaključuje izvor Kurira.

Postupak u tokuNašem listu stigao je pisani odgovor Direktorata za civilno vazduhoplovstvo, kojim se praktično potvrđuju naša saznanja.- Direktorat je 9. decembra 2014. primio dopis od Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, u kojem se prenosi zahtev direktora policije Milorada Veljovića da se pokrene postupak za određivanje uslovno zabranjene zone za prelet preko određenog područja u opštini Knić - navode za Kurir u Direktoratu i dodaju da su na Veljovićev zahtev odgovorili šest dana kasnije (15. decembra).- Ministarstvu smo 20. decembra dostavili Nacrt naredbe o određivanju uslovno zabranjene zone Gledić, u opštini Knić. Prema članu 13 Zakona o vazdušnom saobraćaju, uslovno zabranjenu zonu, kao i uslove za odvijanje letova u uslovno zabranjenoj zoni, određuje ministar nadležan za poslove saobraćaja, na predlog ministara odbrane i unutrašnjih poslova i nadležnog organa državne uprave za hidrometeorološke poslove - navode u Direktoratu i dodaju da su oni dali samo predlog tehničkih uslova za odvijanje letenja u zoni.I u Ministarstvu saobraćaja potvrđuju da su dobili dopis Veljovića 5. decembra 2014. Nenormalni zahtevi- Dopis sa pismom direktora policije prosleđen je Direktoratu. Procenjivanje bezbednosti predsednika države nije u ingerenciji Ministarstva, pa eventualna odluka o takvoj naredbi ostaje na policiji i službama bezbednosti.Kriminolog Dobrivoje Radovanović kaže da se „predsednik možda plaši da će mu avion pasti na glavu“.- Takav zahtev nije normalan. Klasična paranoja - kaže on.Veljović je ignorisao pozive i poruke Kurira, a na zvanično poslata pitanja predsedniku Nikoliću, iz Predsedništva odgovore nismo dobili ni posle tri dana.

Čudni prohteviSANITET ZA PRVU DAMUUz predsednika Nikolića, i njegova supruga Dragica ima čudnovate prohteve i traži specijalan tretman. Kako je Kurir pisao, po nalogu Fondacije Dragice Nikolić, opštinske vlasti Lebana morale su da obezbede sanitet s dozom krvne grupe predsednikove supruge za slučaj da neko na nju izvrši atentat (?!). Tamo je, inače, delila novogodišnje paketiće deci iz socijalno ugroženih porodica. Lokalna vlast potrudila se da ispuni želje prvoj dami, pa je krv dopremljena iz leskovačkog doma zdravlja. Nikolić je to pokušao da demantuje, ali je predsednik opštine Lebane Goran Janjić potvrdio naša saznanja, što je zabeleženo i na audio-snimku.Bratislav GašićVOJNI HELIKOPTERI KORISTE TU LINIJU ZA PUT KA LAĐEVCIMAMinistar odbrane Bratislav Gašić kaže da nije upoznat sa zahtevom da se zabrane letovi iznad opštine Knić, odnosno Bajčetine:Mislim da vojni helikopteri koriste tu liniju na putu ka Kraljevu, ka aerodromu Lađevci. Nisam čuo za zahtev i ne bih da komentarišem.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track