PARISKI MOND: Pobeda Vučića, moćnog čoveka na Balkanu, bez iznenađenja u prvom krugu
Foto: Reuters

Ocena predsedničkih izbora u Srbiji

PARISKI MOND: Pobeda Vučića, moćnog čoveka na Balkanu, bez iznenađenja u prvom krugu

Politika -

BEOGRAD - Francuski list Mond piše danas da je premijer Srbije Aleksandar Vučić bez iznenađenja pobedio na predsedničkim izborima već u prvom krugu glasanja, pozivajući se na procene instituta Ipsos koji mu daje 55 odsto glasova, dok je najbliži sledeći kandidat Saša Janković osvojio 15,8 odsto.

Srbin Aleksandar Vučić, moćni čovek na Balkanu u jeku krize - tako pariski Mond vidi srpskog premijera u tekstu u kojem daje profil izabranog njegov profil nakon jasne pobede na predsedničkim izborima."Mond" ističe da se Vučić nametnuo kao "moćni čovek Srbije" otkako je postao premijer, 2014, godine, "svakako više nego ijedan drugi čovek na vlasti" posle Slobodana Miloševića."Ovakav uticaj Aleksandra Vučića na njegovu zemlju trebalo bi da je učini zonom stabilnosti u regionu kojem stabilnost nedostaje", navodi pariski dnevnik, uz podsećanje da je Zapadni Balkan poslednjih meseci poprište teških političkih kriza i ponovnog rasplamsavanja etničkih tenzija.

Od kada je postao premijer 2014. godine Vučić, bivši ultranacionalista koji je prešao ka centru i približio se Evropskoj uniji, čvrsto drži vlast u svojoj partiji, navodi list.

Tokom kampanje slaba i podeljena opozicija ga je optuživala da skreće zemlju ka autoritarizmu, zamerka koju je on ocenio "smešnom", ali to mišljenje, očigledno, deli većina birača, navodi Mond. Kako piše list položaj predsednika u zemlji, koji je sada ceremonijalan mogao bi da dobije isti značaj sa Aleksandrom Vučićem na toj funkciji kao što je imao za vreme liberala Borisa Tadića od 2004-2012.

Foto: Le Monde printscreen
Foto: Le Monde printscreen

List je juče u članku naslovljenom "Srbin Aleksandar Vučić, jaka ličnost Balkana u krizi" u kome je predstavio kandidata za predsednika Vučića, napisao da je jedino pitanje na izborima da li će Vučić pobediti u prvom krugu ili će biti potreban i drugi krug.

Od kad je postao premijer 2014, Vučić se nametnuo kao jaka figura Srbije, svakako više nego bilo koji vođa od "nacionalnističkog komunističkog diktatora Slobodana Miloševića, koji je bio na vlasti od 1989. do 2000. godine, navodi list.

Mond je dodao da su ovlašćenja predsednika svakako ograničena, ali da posmatrači, mnogi od kojih već osudjuju autoritarne tendencije Vučića, ne sumnjaju u to da će on naći premijera koji je dovoljno popustljiv. Vučićeva vlast u zemlji trebalo bi da stvori stožer stabilnosti u regionu gde to nedostaje, naveo je list i ukazao da je poslednjih meseci Zapadni Balkan bio mesto velikih političkih kriza i obnove etničkih tenzija.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Pobednički govor Aleksandra Vučića

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track