PARTIJARH IRINEJ: Srbi i Hrvati umesto mržnje treba da grade mir, ljubav i toleranciju
Foto: Nebojša Mandić

Zabrinjava ćutanje EU

PARTIJARH IRINEJ: Srbi i Hrvati umesto mržnje treba da grade mir, ljubav i toleranciju

Politika -

BEOGRAD - Patrijarh SPC Irinej poručio je večeras da Srbi i Hrvati umesto mržnje treba da grade mir, ljubav i toleranciju, ali i da ćutanje Evrope na veličanje ustaštva u Hrvatskoj otvara pitanje da li je opravdana naša želja da postanemo član EU.

U Busijama, nakon parastosa prilikom obeležavanju Dana sećanja na stradale i prognane Srbe u tokom Oluje, patrijarh je rekao da je tužno sećanje na one koji su morali da napuste svoje ognjište i potraže drugo mesto za život, ali i na sve one koji su nastradali od zločinačkih ruku.

Foto: FoNet
Foto: FoNet

"Sećamo se stradanja našeg naroda u poznatoj akciji Oluja koja je pokrenuta od starne hrvatske vojske i policije 1995. godine. Akcija progona je obuhvatila prostra severne Dalmacije, Like, Koruduna i Banije. Prostor Srske krajine. Cilj progona je bio proterati Srbe sa svojih vekovnih obitališta i time Hrvatsku očistiti od Srba i Pravoslavlja", kazao je Irinej.To je bio plan ustaške Hrvatske i vrha tadašnje Rimokatoličke crkve, dodao je patrijarh.

Foto: Kurir
Foto: Kurir

"Toj ideji je žrtvovano preko milion nevinog srpskog naroda na način kakav novija istorija nije zapamtila. To svedoče logori Jasenovac, Jadovna, Gradine... i desetine stratišta, jama i provalija u koje su Srbi živi bacani i umirali strašnom smrću", kazao je patrijarh podsetivši da su Srbi u Drugom svetskom ratu masovno stradali tokom ustaške vladavine u Hravtskoj.Tu golgotu su pored Srba doživeli jedino još Jermeni i Jevreji, naglasio je patrijarh dodajući da su u ustaškoj Hrvatskoj formirani zloglasni dečiji logor kroz koje je prošlo više od 120.000 nevine srpske dece, a od kojih je najveć broj umrlo zbog gladi i žeđi.

On navodi da veličanje i slavljenje zločinaca danas u Hrvatskoj i oživaljavanje ustaške i fašističke Hrvatske unosi strah i neisgurnnost kod Srba u Hrvatskoj, dok Evropa to mirno posmatra."Muk i ćutanje Rimokatoličke crkve i njenih predstanivka na sva ova zbivanja ozbiljno zabrinjava", naveo je Irinej.On dodaje da su Srbi i Hrvati hteli ili ne najbliži jedni drugima i zato pozvani da grade mir i prijateljstvo, kao i da zajedno grade budućnost.

Foto: FoNet
Foto: FoNet

Okupljenima se obratila i doktorka Jelena Šarić, jedna od onih koji su izbegli tokom "Oluje", ističući da je rat mnogima odneo sve, a da se svako ko je prežive bori na svoj način."Ne bih volela da se ovo dogodi bilo kom narodu, treba da živimo u miru, ali da zaboravimo nećemo", rekla je ona i zahvalila narodu Srbije na podršci i humanosti koju su pružili.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track