PARTIJE NAPUSTILO 14 PARLAMENTARACA: Nikad više samostalnih poslanika!
Foto: Marina Lopičić

Nova moda u Skupštini

PARTIJE NAPUSTILO 14 PARLAMENTARACA: Nikad više samostalnih poslanika!

Politika -

Iako je aktuelni saziv parlamenta formiran pre oko pola godine, čak 14 poslanika "uspelo" je da skine dres stranke sa čije liste su ušli u skupštinske klupe rešeni da nastupaju (ne)zavisno.

Njih petoro - Sanda Rašković Ivić i Đorđe Vukadinović (bivši poslanici DSS), Miroslav Markićević i Goran Pekarski (eks članovi DSS) i Dijana Vukomanović, koja je napustila SPS - udružili su se u poslanički klub "Za spas Srbije". Ako se toj opozicionoj grupi, kako se najavljuje, priključi doskorašnji član DSS Slaviša Ristić, preostalnih osam parlamentaraca nastupaće kao samostalni poslanici.

Sanda Rašković Ivić, foto: Dragana Udovičić
Sanda Rašković Ivić, foto: Dragana Udovičić

Oni mogu da predlažu zakone, podnose amandmane, postavljaju pitanja vladi i ministarstvima i učestvuju u raspravama, ali za to imaju manje vremena.

Đorđe Vukadinović, foto: Nebojša Mandić
Đorđe Vukadinović, foto: Nebojša Mandić

Naime, prema Poslovniku, bez obzira na to koliko je samostalnih poslanika samo njih troje imaju pravo da govore po pet minuta.

Imaju mogućnost da se dogovore ko će biti njihova tri predstavnika u raspravi, a ako ne mogu da postignu dogovor reč dobija prvih troje koji se prijave.

Dijana Vukomanović, foto: Marina Lopičić
Dijana Vukomanović, foto: Marina Lopičić

- Kada izađu iz stranačke poslaničke grupe samostalni poslanici mogu biti u nezahvalnoj poziciji, jer su izgubili političku podršku i imaju manju snagu da nešto promene. Osim, ukoliko se udruže u poslaničku grupu, za šta je potrebno minimum njih petoro. U tom slučaju mogu biti nešto snažniji, vidljiviji pošto imaju više vremena za učestvovanje u raspravama - kaže za Kurir izvršni direktor Cesid Bojan Kačar.

Razlika u "pravima" samostalnih poslanika u odnosu na poslaničku grupu očitava se i radu u skupštinskim odborima, čijim sednicama mogu prisustvovati, ali ne mogu biti njihovi zvanični članovi i zato u njima nemaju pravo glasa.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track