POBUNA: General Diković udario na Vučića!

Načelnik Generalštaba opet drma vojsku

POBUNA: General Diković udario na Vučića!

Politika -
General se oglušio o reči premijera i ponovo uzburkao duhove - između redova svalio krivicu za pad helikoptera na Gašića i Bandića

BEOGRAD - Načelnik Generalštaba Ljubiša Diković ponovo trese Vojsku i udara kontru premijeru Aleksandru Vučiću. Diković se, naime, oglušio o sugestiju premijera da se ne spekuliše o odgovornosti u vezi sa padom helikoptera dok tužilaštvo ne kaže svoje.Diković je juče rekao da „helikopter nije trebalo da poleti bez njegovog znanja“ i tako je između redova, kažu analitičari, odgovornost svalio na Bratislava Gašića, koji je izdao naređenje o poletanju helikoptera, i Predraga Bandića koji je naređenje izvršio.Čistka nepodobnih- Do spasilačke akcije helikoptera Mi-17, koji je pao kod Surčina, nije trebalo da dođe bez mog znanja, ali namera da se spasi beba bila je nesporno ispravna - rekao je Diković i naveo:- Izuzetno poštujem pilotski poziv i sigurno bih poslušao struku.Podsetimo, Vučić je obišao za Uskrs vojni aerodrom Batajnica i pokušao da spusti loptu i smiri strasti među zavađenim generalima.- Vojska je jedinstvena i snažna. Ako je pitanje da li će i sutra neko da poleti da spase decu, odgovor je - da - rekao je tada premijer.Analitičar Branko Radun kazao je da general Diković takvim istupom urušava instituciju Vojske, što nije ni u čijem interesu.- To pokazuje da stvari u vojsci nisu raščišćene i da se neki još bore za prevlast. Očigledno je da Diković nije želeo da posluša poruku premijera da se smire strasti, da se ne udara na generale i ministra. I Vučić je tu u pravu jer pokušava da se spusti lopta i da se ne urušavaju institucije. S druge strane, neke strukture u vojsci pokušavaju da i nesreću sa helikopterom iskoriste za čistku, odnosno za sklanjanje konkurencije - naveo je Radun.

Borba za prevlastPodsetimo, kako je Kurir već pisao, predsednik Tomislav Nikolić odavno ima pik na Bratislava Gašića, a njegov uticaj u Vojsci pokušava da umanji upravo preko Ljubiše Dikovića, koji je takođe u zavadi s ministrom odbrane.Kako je ispričao naš sagovornik, predsednik odavno hoće da preuzme kontrolu nad vojskom, smatra da Gašić nije dorastao funkciji ministra odbrane, a uz to ima i pik na njega jer je ovaj najveći protivnik njegovog sina Radomira Nikolića u stranci.Vojni analitičar Aleksandar Radić smatra da Diković ovakvim istupom pokušava da se distancira od nesreće.- Uz sve ograde, on krivicu prebacuje na Bandića i Gašića jer im poručuje da nisu ispoštovali proceduru. Vojsci nije potrebno da svoje unutrašnje sukobe, koji očigledno postoje, rešava u u javnosti - kaže Radić.

Bez rečiVOJNI VRH SE UĆUTAONačelnik Generalštaba Ljubiša Diković, ministar odbrane Bratislav Gašić i general Predrag Bandić nisu bili voljni da komentarišu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track