POČAST GARDI ZA KRAJ MANDATA: Tomislav Nikolić dodelio poslednja odlikovanja
Foto: Tanjug Dimitrije Gol

Priznanje

POČAST GARDI ZA KRAJ MANDATA: Tomislav Nikolić dodelio poslednja odlikovanja

Politika -

BEOGRAD - Garda Vojske Srbije obeležila je danas 187. godišnjicu postojanja, a tim povodom predsednik Srbije Tomislav Nikolić uručio je odlikovanja.

Svečanosti su prisustvovali i ministar odbrane Zoran Đorđević i načelnik Generalštaba general Ljubiša Diković. Nikolić je u obraćanju ukazao na nastanak i istoriju garde i podvukao da je to jedinica vojničke časti i vojničkih vrlina koja postoji gotovo koliko i moderna srpska država.

Foto: Tanjug Dimitrije Goll
Foto: Tanjug Dimitrije Goll

"Velikim žrtvama i hrabrošću izboreno pravo srpskih ustanika na oružje, oličeno je u prvoj četi Garde formiranoj u Požarevcu, davne 1830. godine", kazao je Nikolić. On je dodao da mnogi istoričari kao dokument koji označava početak stvaranja današnje moderne Vojske smatraju pismo kneza Miloša Obrenovića upućeno starešinama područnih nahija u kom traži da mu, po stasu i ugledu, iz zadružnih kuća odaberu najbole momke za njegovu Gardu, te da ih do Đurđevdana pošalju u Požarevac.

Kako je rekao, ponosni na svoje pretke, pamtimo i poštujemo nesalomivu snagu i volju gardista kroz ratove za oslobođenje Srbije kao i u oba svetska rata. "Garda i danas uspešno i visoko profesionalno izvršava postavljene zadatke u okviru sve tri misije Vojske Srbije, oslanjajući se uvek na svoje časno nasleđe i ponosno čuvajući svoju zemlju. Vaš strojevi korak na paradama u Beogradu, Moskvi i Pekingu, dostojanstveno stupanje i razvijena zastava Srbije u rukama gardiste, ispunila je ponosom sve naše građane", poručio je Nikolić gardistima.

Foto: Tanjug Dimitrije Goll
Foto: Tanjug Dimitrije Goll

On je rekao i da je Garda kao ogledalo časti, vojničke veštine i besprekorne spremnosti cele Vojske Srbije, sa izvanrednim gardijskim umećem prva slika naše zemlje i vojske sa kojom se susreću gosti Srbije - državni zvaničnici iz celog sveta. "Ponosan sam što sam svoj mandat predsednika Srbije obavljao okružen plavim gardijskim uniformama.

"Uveren sam da ćete, kao pripadnici jedinice koja je u svojoj časnoj istoriji šest puta odlikovana ordenom, nastaviti i u narednom periodu da odgovorno i savesno izvršavate sve svoje zadatke. Nastavite i dalje da čuvate čast i ugled Republike Srbije i mir i bezbednost njenih građana" naglasio je Nikolić.

Foto: Tanjug Dimitrije Goll
Foto: Tanjug Dimitrije Goll

Odlikovanja su dobili Prva, Druga, Treća i Četvrta brigada kopnene vojske, Mešovata artiljerijska brigada "Vojin", Rečna flotila, Centar za primenjenu matematiku i elektroniku, Tehničko-remontni zavod "Čačak" i Vazduhoplovni zavod "Moma Stanojlović".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja