POČELA PREDIZBORNA TIŠINA: Na snazi noćas od ponoći do nedelje u 20 sati
Foto: Beta

Srbija bira u nedelju 24. aprila

POČELA PREDIZBORNA TIŠINA: Na snazi noćas od ponoći do nedelje u 20 sati

Politika -

BEOGRAD - U ponoć je počela predizborna tišina koja će trajati do zatvaranja biračkih mesta u nedelju u 20 časova. U toku tih 68 sati zabranjena je predizborna kampanja i slanje političkih poruka.

Kršenjem izborne tišine smatra se izborna propaganda, održavanje predizbornih skupova na javnim mestima i objavljivanje procena rezultata glasanja. Pored toga, zabranjeno je i postavljanje i deljenje propagandnog materijala u blizini biračkih mesta.

Građani Srbije u nedelju 24. aprila glasaju za novi saziv Skupštine Srbije, poslanike pokrajinskog parlamenta i odbornike lokalnih samouprava, a biračka mesta biće otvorena od sedam do 20 sati.

Građanima će biti obeležen prst sprejom od specijalnog nerastvorljivog UV mastila, vidljivog pod posebnom svetlošću UV lampe, a onima koji se u momentu zatvaranja biračkih mesta, 24. aprila u 20 sati zateknu na biralištima, biće omogućeno da glasaju.

Glasački listić štampan je na papiru boje PANTONE 5315U, led siva, dok će kontrolni list za proveru ispravnosti glasačke kutije štampan na papiru boje PANTONE 691U, odnosno prljavo roze boje.

Štampanje obrazaca za izbor narodnih poslanika biće u 33 varijante na 12 različitih jezika, u zavisnosti od opština.Na vanrednim parlamentarnim izborima birači će moći da glasaju za 20 lista, a Republička izborna komisija dužna je da zvanične rezultate saopšti najkasnije do 28. aprila u 20 časova.

(Agencije)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track