VLADA SRBIJE Vučić: Ne putujte u Tursku, već šaljemo avione da vrate naše ljude odande!
Foto: Printscreen

Obraćanje javnosti posle sednice Biroa za bezbednost

VLADA SRBIJE Vučić: Ne putujte u Tursku, već šaljemo avione da vrate naše ljude odande!

Politika -

BEOGRAD - Premijer Srbije Aleksandar Vučić danas se u 10.30 sati obratio javnosti predstavivši zaključke donete na jutrošnjoj sednici Biroa za koordinaciju službi bezbednosti, a u vezi sa migrantskom krizom i suprotstavljanjem potencijalnim terorističkim opasnostima.

Premijer je rekao da su teme razgovora na jutrošnjoj sednici bile: događaji u Turskoj, migrantska kriza i njene posledice na bezbednost, pravni poredak i ekonomsku budućnost Srbije, situacija u regionu i terorizam i načini suprotstavljanja potencijalnim terorističkim aktima.

VUČIĆ: Zajednički timovi vojske i policije štitiće granice Srbije od ilegalnih migranata

O Turskoj

U obraćanju koje je počelo oko 10.30 časova, premijer je rekao da je jutros, pre konferencije, ali i noćas u 2.30 časova razgovarao sa ambasadorom Turske u Srbiji Mehmetom Bozajem kojem je izrazio žaljenje zbog najnovijih događanja u Turskoj, ali i velikog broja poginulih u pokušaju puča.

NEMOJ DA NEKOM PADNE NA PAMET Vučić: Nećemo tolerisati mržnju prema građanima muslimanske vere

- Ne putujte u Tursku, nemamo načina da vam garantujemo bezbednost! Poslali smo avion za Antaliju da odande vrati naše ljude, a zbog pojačanog interesovanja šaljemo i jedan erbas u Istanbul - rekao je Vučić.

Vučić je Bozaju preneo da Srbija podržava vladavinu prava u Turskoj kao i da se nada da će Turska kao velika zemlja sve ovo prevazići.

- Nadam se da će Turska prevazići sve probleme, uspostaviti demokratski poredak mir i stabilnost jer je to od vitalnog značaja, ne samo za Tursku, već i za Bliski istok i za Srbiju. "Uvereni smo da će Turska, kao velika i izuzetno značajna zemlja, imati snage da se tako ponaša u budućnosti i da volju turskog naroda i građana provede u delo", rekao je Vučić u obraćanju medijima posle sednice Biroa za koordinaciju službi bezbednosti. On je dodao i da je danas sa turskim ambasadorom bilo reči i o investicijama iz Turske koje su, kako je premijer rekao, veoma značajne za našu državu.Vučić je rekao da će krajem meseca biće sastanak sa predstavnicima četiri turske kompanije.

Zajednički timovi za zaštitu granica Srbije

Vlada Srbije formiraće zajedničke timove policije i Vojske Srbije koji će zaštiti granice Srbije od ilegalnog ulaska migranata, ali i od ilegalnog i kriminalnog ponašanja naših i tuđih krijumčara, izjavio je danas predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić.

"Nećemo tolerisati mržnju prema građanima muslimanske vere"

Premijer Aleksandar Vučić upozorio je danas da Vlada Srbije neće tolerisati propagiranje mržnje, nasilje, čak ni verbalno prema građanima Srbije muslimanske veroispovesti. Premijer je rekao da je veoma važno da građani Srbije sačuvaju mir i dobar odnos prema građanima Srbije koji su muslimanske veroispovesti.

"Nećemo dozvoliti ne samo nijedan napad prema građanima muslimanske veroispovesti, već nećemo dozvoliti ni propagiranja mržnje, niti verbalno nasilje nad tim građaniama Srbije", rekao je Vučić."Ta moja poruka je veoma jasna i oštra i neka niko ne pomisli da sa tim može da se igra", istakao je Vučić.

"To tako mali Đokica zamišlja..."

Vučić je izjavio da ima onih koji bi se radovali neredima i pučevima, ali da u Srbiji nema ničeg sličnog.Odgovarajući na pitanje novinara kako komentariše to da bi se neki verovatno radovali kada bi se u Srbiji dogodio vojni udar, Vučić je rekao da se to neće dogoditi. "To tako mali Đokica zamišlja, pa pomisle da mogu svašta. Nema u Srbiji ničeg sličnog, niti bih to ikada Srbiji poželeo", rekao je Vučić.On je dodao da takve poruke nisu iznenađenje za njega. "To što se tome raduju i nadaju dovoljno govori koliko dobro žele Srbiji", rekao je Vučić.

Foto: Twitterserbian printscreen
Foto: Twitterserbian printscreen

Veći broj uniformisanih na određenim mestima

Vučić je izjavio je danas da će Srbija, što se tiče terorizma, preduzeti dodatne mere kako bi iskontrolisala situaciju i poručio da neće dozvoliti nijedan napad na građane muslimanske veroispovesti.Građani Srbije će, kako je istakao, u narednom periodu na određenim mestima moći da vide više uniformisanih lica sa službenim psima, poručujući da domaće službe rade sve što mogu da zaštite bezbednost i sigurnost građana Srbije.

"Videćete nešto veći broj uniformisanih lica na određenim mestima, ali to je naš zalog za veću sigurnost i bezbednost i da ljudi mogu da se osećaju sigurno u svojoj zemlji", istakao je Vučić na konferenciji za novinare."To naravno ne možete da predvidite, slušam razne gluposti u Srbiji i van kako je kriva ona ili ova služba za kamion u Nici, pokažite mi tu službu koja sa tim može da se izbori ili sa samoubicama na turskom aerodromu. To je gotovo nemoguće, ali sve što možemo da kontrolišemo kontrolišemo i činimo sve da građanima Srbije osiguramo bezbednost i sigurnost", istakao je Vučić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track