POČINJE ZASEDANJE U NJUJORKU: Savet bezbednosti danas o Kosovu, Srbiju predstavlja Nela Kuburović
Foto: Marina Lopičić

Redovan tromesečni izveštaj Generalnog sekretara Gutereša

POČINJE ZASEDANJE U NJUJORKU: Savet bezbednosti danas o Kosovu, Srbiju predstavlja Nela Kuburović

Politika -

U Njujorku će danas biti održana sednica Saveta bezbednosti UN o Kosovu, na kojoj će Srbiju predstavljati ministarka pravde Nela Kuburović.

Na sednici će biti razmatran redovni tromesečni izveštaj Generalnog sekretara UN Antonija Gutereša posvećen radu Unmika i situaciji na Kosovu i Metohiji od 16. januara do 15. aprila.

Foto: Reuters

Ministarka Kuburović će izneti mišljenje i stav Srbije povodom novog izveštaja Unmika o stanju na KiM i izneti stav Vlade Srbije povodom određenih političkih dešavanja između Beograda i Prištine, saopštilo je Ministarstvo pravde.

Gutereš je u izveštaju ocenio je da je protekli period na Kosovu i Metohiji obeležen događajima koji nisu doprineli ublažavanju zategnutih odnosa Beograda i Prištine i izrazio zabrinutost zbog prepreka koje ometaju napredak u dijalogu kao i zbog nedostatka primene postignutih sporazuma.

MINISTARKA PRAVDE O IZVEŠTAJU UNMIK-a: Nela Kuburović predstavlja Srbiju na sednici SB u Njujorku

"Praktična primena sporazuma iz dijaloga bila je ekstremno spora. Nikakvi konkretni koraci nisu učinjeni na uspostavljanju Zajednice srpskih opština", naveo je između ostalog Gutereš u izveštaju objavljenom na sajtu svetske organizacije.

Foto: AP

Kao primer događaja koji nisu doprineli ublažavanju zategnutih odnosa Beograda i Prištine, Gutreš je izneo inicijativu za transformaciju Kosovskih bezbednosnih snaga u vojsku i pretnje Dauta Haradinaja etničkim čišćenjem Srba ukoliko sud u Kolmaru izruči njegovog brata Ramuša Srbiji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track