PODRŠKA EVROINTEGRACIJAMA SRBIJE: Angela Merkel stiže u sredu u Beograd!
Foto: Reuters

Dvodnevna poseta

PODRŠKA EVROINTEGRACIJAMA SRBIJE: Angela Merkel stiže u sredu u Beograd!

Politika -
Merkelovoj će biti priređen svečani doček ispred Palate Srbija, a premijer i kancelarka će se, kako je najavljeno, posle sastanka obratiti medijima

Nemačka kancelarka Angela Merkel boraviće 8. i 9. jula u Beogradu gde će razgovarati sa najvišim srpskim zvaničnicima. Premijer Srbije Aleksandar Vučić sastaće se sa Merkelovom u sredu, najavila je Kancelarija Vlade Srbije za saradnju s medijima.

Merkelovoj će biti priređen svečani doček ispred Palate Srbija, a premijer i kancelarka će se, kako je najavljeno, posle sastanka obratiti medijima.

Kako je ranije najavljeno u Berlinu, sa Vučićem je planirana i večera,dok će narednog dana na programu Merkelove biti doručak sa predstavnicima civilnog društva Srbije, a zatim i razgovor sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem.

Poseta nemačke kancelarke biće, kako se očekuje, u znaku podrške evropskim integracijama Srbije i bez postavljanja novih uslova.

Uoči dolaska, Merkelova je rekla da se otvaranje pregovaračkih poglavlja Srbije sa EU povezuje i sa napretkom u odnosima Beograda i Prištine, ali je ukazala i na napredak, koji čine balkanske zemlje. “Mi smo zahtevali da Srbija i Kosovo razgovaraju jedno sa drugim”, rekla je Merkel.

“Ono što pre više godina uopšte nije bilo moguće – da se u jednoj prostoriji sedi i pregovara – danas je moguće. Ima još veoma puno da se uradi, ali postoje zaista dobri znaci. I mi pritiskamo da se taj proces ubrza”, rekla je ona u video-poruci uoči posete.

Kada je reč o kompromisu, Merkelova ga očekuje i od Beograda, ali i od Prištine.

“Mi razgovaramo sa obe strane i obe strane hrabrimo. Za obe strane znači: samo ako se pri tom ostvari napredak, napretka će biti i u odnosu sa približavanjem EU”, rekla je ranije Merkelova.

Premijer Vučić očekuje da će Merkelova izneti teške reči oko Kosova i Metohije i nekih drugih tema, ali i “najlepše moguće reči o srpskim reformama i ekonomiji”.

“Očekujem uspešan sastanak sa Merkelovom i dobre poruke za Srbiju. Uveren sam da će pohvaliti rezultat naših reformi, smanjivanje fiskalnog deficita i uspehe u ekonomskoj sferi“, rekao je Vučić novinarima u Topoli.

Premijer je dodao i da očekuje dalje podsticaje za dijalog sa Prištinom u Briselu.

“Već 9. jula idem u Brisel da razgovaram sa šefom evropske vlade i Evropske komisije Žan-Klodom Junkerom. Videćemo da li će biti susreta sa prištinskom delegacijom”, naveo je Vučić i dodao da očekuje da dolazak Merkelove bude mnogo drugačiji kada je reč o političkim porukama u odnosu na njen dolazak 2011. godine.

Ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović je rekla da ne očekuje nove uslove, nego da Srbija bude pohvaljena kao kandidat za članstvo u EU i najavila da će otvaranje poglavlja početi do kraja godine.

Odlazeći ambasador Nemačke u Beogradu Hajnc Vilhelm veruje da kancelarka neće u Beograd doći sa novim uslovima za Srbiju i da je jasno da je prvo potrebno primeniti Briselski sporazum, a onda sledi i otvaranje poglavlja.Uoči posete u Beograd je stigao i novi nemački ambasador Aksel Ditman koji je poručio da EU nije potpuna bez Srbije, a da se u Nemačkoj veoma cene lično angažovanje Vučića u dijalogu sa Prištinom, kao i spremnost za regionalnu saradnju koja doprinosi stabilnosti Zapadnog Balkana.

Merkelova će pored Beograda, posetiti i Tiranu i Sarajevo, uz poruku da je svim zemljama zapadnog Balkana data pristupna perspektiva u za EU. “Verujemo da se samo tako mogu rešiti konflikti između tih zemalja. I, pri svim teškoćama koje još uvek imamo, postoji napredak”, ocenila je ona.

Merkelova se u video-poruci uoči balkanske turneje osvrnula i na prošlogodišnju posetu albanskog premijera Edija Rame Beogradu, istakavši da to predstavlja znak nade i podsetila da je Nemačka prošle godine organizovala konferenciju o zapadnom Balkanu, dok će ove godine ta konferencija biti održana u Austriji.

“Obe zemlje, Albanija i Srbija, rade veoma aktivno, da bi se ciljevi te konferencije i ostvarili”, rekla je Merkel i dodala da se kroz te praktične, male korake može doći do toga da se napetosti razgrađuju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track