PODRŠKA SNP SARADNJI SA KRIMOM: Ekonomski odnosi treba da budu prioritet
Foto: SNP

Susret Palalić-Muradov

PODRŠKA SNP SARADNJI SA KRIMOM: Ekonomski odnosi treba da budu prioritet

Politika -

BEOGRAD, 21. oktobar 2016. (FoNet) - Srpska narodna partija snažno podržava zakonit referendum na Krimu na kojem su građani Krima slobodno izrazili volju da se njihova zemlja vrati pod okrilje Rusije, izjavio je generalni sekretar SNP Jovan Palalić tokom sastanka sa delegacijom Krima danas u Beogradu.

Palalić je istakao da Srbija treba da razvija što širu političku, ekonomsku i kulturnu saradnju sa Krimom.“Ekonomska saradnja treba da bude prioritet u razvoju naših odnosa, budući da Srbija ima potpisan bescarinski sporazum sa Rusijom koji našim privrednicima omogućava slobodan izlazak na tržište Krima i cele Rusije”, rekao je Palalići dodao je da je posebnu šansa za razvoj privredne saradnje Srbije i Krima u oblastima poljoprivrede, građevinarstva i turizma.

Foto: SNP
Foto: SNP

On je napomenuo da naša dva naroda vekovima vezuju snažne bratske i duhovne veze, ali da je sada vreme da našu ekonomsku i privrednu saradnju podignemo na mnogo viši nivo.Palalić je izrazio uverenje da Vlada Srbije neće podleći pritiscima pojedinih zapadnih zemalja da uvede sankcije Rusiji.“Uvođenje sankcija Rusiji bilo bi nemoralno, ali i potpuno politički i ekonomski neopravdano”, istakao je on.

Palalić je izrazio nadu da će posle posete delegacije Krima našoj zemlji, saradnja Srbije i Krima biti unapređena i proširena na sve sfere od interesa za narode Srbije i Rusije, ističući da će SNP tome pružiti najsnažniji doprinos.

Zamenik predsednika Saveta ministara Republike Krim i stalni predstavnik Republike Krim kod predsednika Ruske Federacije, Georgij Muradov, zahvalio se SNP na njenom odlučnom stavu po pitanju referenduma o prisajedinjenju Krima Rusiji i istakao da su odnosi naše dve zemlje uvek bili topli i prijateljski. On je naglasio da su Rusija i Srbija deo jedne civilizacije i jednog duhovnog prostora.“Odnose naše dve zemlje uvek je odlikovalo duboko osećanje prijateljstva, i sa zadovoljstvom mogu da primetim da se to prijateljstvo razvija i danas”, rekao je Muradov.

Foto: SNP
Foto: SNP

“Rusija želi mir i najbolju saradnju sa svim zemljama koje žele to isto”, naglasio je on.Muradov je istakao da je stanovništvo Krima sebe uvek videlo kao deo Rusije, a da je razlog zašto su građani tako ubedljivo glasali na referendumu da Krim bude vraćen pod okrilje Rusije, taj što narod Krima nije želeo da prihvati ukrajinsku ideologiju da će Krim “ili biti ukrajinski ili će biti prazan”. Narod na Krimu sada živi mirno i spokojno zahvaljujući Rusiji, naglasio je on.

Šef delegacije Republike Krim je istakao da postoji veliki prostor za unapređenje odnosa Srbije i Krima u oblastima poljoprivrede i turizma, kao i u farmaceutskoj i hemijskoj industriji.On je posebno istakao značaj saradnje na polju nauke i obrazovanja istakavši da na državnom univerzitetu na Krimu studira preko 36.000 studenata.“Osećamo potrebu i za produbljivanjem saradnje u informacionoj sferi, kako bi istina o životu ljudi na Krimu, kao i potencijalima Krima, stigla do svih građana Srbije", rekao je Muradov.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track