POLICIJA U BIH NA TRAGU NAPADAČIMA IZ POTOČARA: Antidejtonski pokret hteo da linčuje Vučića

Napredak u istrazi

POLICIJA U BIH NA TRAGU NAPADAČIMA IZ POTOČARA: Antidejtonski pokret hteo da linčuje Vučića

Politika -
Šemsudin Mehmetović, poslanik SDA, sumnjiči se da je jedan od organizatora napada na Vučića, kao i da upravo on stoji iza ove nacionalističke organizacije Bošnjaka. Nihad Aličković, vođa tog pokreta, dao znak masi za početak linča tako što je šefa srpske vlade gađao cipelom

BEOGRAD - Iza napada na premijera Aleksandra Vučića u Potočarima 11. jula stoje nacionalističke organizacije Antidejtonski pokret i Bosanski nacionalni pokret ponosa, saznaje Kurir iz bezbednosnih struktura u BiH.Kako otkriva naš izvor, Almira Merdića iz Tešnja, jednog od trojice privedenih pa puštenih, povezuju sa Šemsudinom Mehmedovićem, poslanikom SDA u Predstavničkom domu Parlamenta BiH.Plan napada"Upravo se Mehmedović sumnjiči da je jedan od organizatora i da je napadom na Vučića pokušao da zada novi udarac Bakiru Izetbegoviću, s kojim je u sukobu od poslednjeg kongresa stranke. Postoje sumnje da upravo on stoji iza organizacije Antidejtonski pokret. Istraga je pokazala umešanost u incident Antidejtonske grupe, koja je došla pripremljena na skup u Potočare u uniformama. Vođa ove grupe je Nihad Aličković, za koga postoje indicije da je prvi bacio patiku na Vučića i tako dao znak ostalima da krenu u napad", navode izvori iz bezbednosnih struktura i napominju:"Upravo su ovi ekstremisti nosili transparent koji su podigli u trenutku kad je srpski premijer ulazio u mezarje, a na kom je citirana Vučićeva izjava iz 1995. godine „Za jednog Srbina ubićemo 100 muslimana“, zaključuje izvor našeg lista.Isto tako, saznajemo, ministar bezbednosti BiH Dragan Mektić uskoro će tražiti odgovornost svih političara i funkcionera koji su odgovorni za propuste u obezbeđenju premijera u Potočarima.Presečene komunikacije"Do sada je identifikovano oko 20 lica, a pored video-snimaka, otkrivena je njihova komunikacija preko društvenih mreža", otkriva naš izvor.Mektić je juče poručio da je završen deo istrage o nedavnom napadu na Vučića u Srebrenici, te da će narednih dana biti identifikovane sve osobe koje su učestvovale u napadu. O svemu tome je, dodaje, obavestio Nebojšu Stefanovića, ministra unutrašnjih poslova, s kojim se sastao u Tivtu."Neophodno je da policija privede sve osobe koje su napale srpskog premijera, ali i moguće organizatore i inspiratore tog događaja", naveo je Stefanović.Podsetimo, Kurir je već pisao o poslaniku Mehmedoviću da je tokom rata u BiH bio povezan sa radikalnim islamistima, a da se ta veza održala i kasnije.Bezbednosna agencija SIPA je uoči dolaska članova Predsedništva BiH u Beograd privela, pa pustila trojicu osumnjičenih za napad na Vučića.

Otvoreno Aleksandar Vučić za Zidojče cajtung SRBI PRIZNAJU SVOJE ZLOČINEVučić je tokom posete Bavarskoj dao intervju za nemački dnevnik Zidojče cajtung, gde je, između ostalog, pričao i o napadu u Srebrenici, te stvaranju mirnog političkog ambijenta. Kako je rekao, uložio je mnogo vremena i političkih ideja da bi kreirao miran politički ambijent, i danas 90 odsto Srba prvi put priznaje da su neki njihovi sunarodnici počinili užasne zločine tokom ratova devedesetih.Kada je reč o napadu u Srebrenici, on nije želeo da otkaže odlazak, iako je, kako je dodao, bilo naznaka da bi se tako nešto (napad) moglo dogoditi."Mi smo taj težak incident koristili da bismo poboljšali naše odnose", rekao je Vučić.Na pitanje li i sam snosi odgovornost za eskalaciju nasilja pošto je odbio britanski nacrt rezolucije o Srebrenici, Vučić je rekao da, kao premijer, nije ni osporavao, niti potvrdio pravni termin:"Najoštrije osuđujem ono što se dogodilo pre 20 godina. Ja se gnušam onih ljudi koji su bili u stanju da takve užasne zločine počine".

Predrag ĆeranićSVE SE ZNAPredrag Ćeranić, stručnjak za bezbednost, ističe da je lako utvrditi ko su izvršioci napada."Svi znamo kakve stavove imaju ovi pokreti i da su pripadnici tih organizacija danima pre početka komemoracije bili u Potočarima, gde su razrađivali plan za napad. Naravno da je i loša atmosfera koju su napravili pojedini političari doprinela tome, ali napad je pažljivo isplaniran, sa ciljem da se i narod koji je bio tamo priključi huškašima", rekao je Ćeranić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track