POLOMILI MU BAGRENJE: Balašević nije u igri za predsedničkog kandidata! Evo šta kažu opozicionari...
Foto: Dragan Kadic

Traži se adut

POLOMILI MU BAGRENJE: Balašević nije u igri za predsedničkog kandidata! Evo šta kažu opozicionari...

Politika -

Iako bi predsednički izbori u Srbiji trebalo da se održe tek 2017. godine, već mesecima u javnosti traje polemika o rejtingu pojedinih javnih ličnosti, kao i o kvalitetima koje bi kandidat za tu funkciju trebalo da poseduje.

Kako je većina političkih analitičara i marketinških stručnjaka saglasna da bi nestranačka ličnost bila idealna za tu poziciju, poslednja u nizu koja je osvanula u medijima jeste i informacija da navodno Demokratska stranka kao svog kandidata za mesto šefa države uveliko priprema čuvenog kantautora Đorđa Balaševića.

Ipak, kako izvor Kurira blizak demokratama otkriva, "Panonski mornar" nije u igri.

"Njegovo ime jeste pominjano u krugovima DS, ali isključivo kao nekoga ko realno sagledava probleme sa kojima se naša država danas suočava i čija podrška u borbi protiv ove vlasti uvek znači. Ipak, ni jednog trenutka njegovo ime nije pomenuto u kontekstu kanidata za predsednika", otkriva naš sagovornik.

S druge strane, i lideri opozicije saglasni su da je čelu Srbije potrebna kompetentna, ali i neukaljana ličnost. O konkretnim imenima, barem za sada, nevoljno polemišu, ali su u jednom saglasni - nestranačko ime, veruju, vratilo bi poverenje naroda.

Predsednik DS Bojan Pajtić za Kurir kaže da bi, prema njegovom mišljenju, kandidat za predsednika države morala biti vanstranačka ličnost, koja bi bila prihvatljiva opozicionim strankama čiji se programi razlikuju.

Foto: Marina Lopičić
Foto: Marina Lopičić

"Ličnost koja bi se borila za zaštitu socijalno i ekonomski ugroženih građana, uređenu državu, vladavinu prava i pristojnu Srbiju", precizirao je Pajtić svoju viziju kvaliteta koje bi eventualni kandidat trebalo da poseduje.

S druge strane, lider Nove stranke Zoran Živković osvrnuo se na ime kojim se u javnosti u poslednje vreme najčešće polemiše - zaštitnika građana Sašu Jankovića.

Foto: Zorana Jevtić
Foto: Zorana Jevtić

"Ne vidim da se Janković svojim izjavama preporučuje za kandidata na budućim predsedničkim izborima, ali bi bio dobar kandidat. Nova stranka se zalaže za reformu političkih institucija i zato je u programu Nove stranke predloženo da se predsednik bira u parlamentu, iz reda istaknutih nestranačkih ličnosti - ističe Živković za Kurir, koji u tom smislu Jankovića vidi kao mogućeg kandidata.

I predsednik pokreta Dosta je bilo Saša Radulović izjavio je da je moguće da na predsedničkim izborima u Srbiji iduće godine opozicija ima zajedničkog kandidata, ali da je još rano da se o tome govori.

Foto: Nebojša Mandić
Foto: Nebojša Mandić

Radulović je ocenio da je zajednički kandidat opozicije moguć, uz napomenu da je bitan kredibilitet i integritet osobe, kao i da bi DJB podržao akademika Dušana Teodorovića, ako bi se kandidovao.

(M. Jeremić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja