POPOV: Francuska oslobađanjem Haradinaja delegirala slučaj Sudu za OVK
Foto: Fonet/ap

Odluka politička

POPOV: Francuska oslobađanjem Haradinaja delegirala slučaj Sudu za OVK

Politika -

BEOGRAD - Direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov kaže da je odluka suda u Kolmaru o neizručenju Ramuša Haradinaja Srbiji politička i da Francuska nije htela da ulazi u odnose između Srbije i Kosova, te je slučaj praktično "delegirala" Sudu za OVK.

Popov je u izjavi rekao da ne smatra da bi ta odluka mogla da utiče na izglede da se Haradinaju ne sudi pred specijalnim sudom za OVK, te dodaje da je francuski sud time što nije obrazložio odluku zapravo pokazao da ne želi da ulazi u detalje.

Haradinaj je, dodaje, sigurno jedan od onih koji bi se mogli naći pred sudom za OVK.Francuska, kaže, očigledno, nije želela da preuzima teret na svoja leđa, jer je, kao i većina zemalja EU, priznala Kosovo, ali i zbog toga što je formiran sud za OVK, kojem to pitanje može da bude "delegirano".

"U takvoj situaciji nisu želeli da oni budu ti koji će jednog od ključnih političkih aktera na kosovskoj sceni da izruče Srbiji, jer bi to onda izazvalo daleko veće sporove", rekao je Popov.

(VIDEO) ODBIJEN ZAHTEV SRBIJE O IZRUČENJU: Krvnik Haradinaj na slobodi!

Popov kaže da je za njega daleko problematičnija odluka Haškog tribunala i ponašanje tužiteljke Karle del Ponte, koja je dozvoljavala Haradinaju da se brani sa slobode, politički deluje i utiče na svedoke, što je, dodaje, značajno uticalo i na oslobađajuću odluku.

Kad je reč o odnosima Beograda i Prištine i eventualnom uticaju na pregovore, Popov misli da je neizručenje Haradinaja "samo jedna epizoda u priči koja će potrajati možda nedelju dana" i tokom koje će biti razmenjene oštre reči između Beograda i Prištine.

DRECUN O OSLOBAĐANJU HARADINAJA: Odluka francuskog suda ohrabriće ekstremiste na KiM

Ističe da su pregovori u ozbiljnoj krizi pre svega zbog toga što nije formirana Zajednica srpskih opština, te da je suština u tome što ne postoji politička volja u Prištini da se neke stvari urade.

Popov ne misli ni da će neizručenje Haradinaja značajnije uticati na zaoštravanje odnosa Beograda i Prištine, niti da će imati šire implikacije na region.Jedino, navodi, može pokrenuti priču o univerzalnoj jurisdikciji, koju Hrvatska osporava Srbiji kad je reč o ratnim zločinima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track