POPOVIĆ RAZGOVARAO SA ČEPURINOM: Ruskim humanitarcima iz Niša dati diplomatski status u Srbiji
Foto: SNP

SNP

POPOVIĆ RAZGOVARAO SA ČEPURINOM: Ruskim humanitarcima iz Niša dati diplomatski status u Srbiji

Politika -

BEOGRAD - Predsednik Srpske narodne partije Nenad Popović sastao se danas u Beogradu sa ambasadorom Rusije u Srbiji Aleksandrom Čepurinom i tom prilikom istakao da očekuje da Srbija u najskorijem roku dodeli diplomatski status ruskim humanitarcima u Nišu, po istom principu kao što je taj status dodeljen NATO vojnicima na teritoriji Srbije.

Popović je istakao da je današnji dan, kada se obeležava godišnjica početka NATO agresije na Srbiju, pravi momenat da se setimo ko su nam pravi saveznici i prijatelji, a ko su oni koji su „kršeći međunarodno pravo ubijali nedužne civile i decu u Srbiji“.

„Od 2012. godine naovamo pripadnici humanitarnog centra u Nišu razminirali su više od četiri miliona kvadratnih metara i uklonili 1.500 mina i eksplozivnih naprava zaostalih iz NATO agresije. Nije logično da NATO vojnici koji su posejali tolike bombe po Srbiji imaju diplomatski imunitet, a da oni koji žele Srbiju da očiste od tih bombi, taj imunitet nemaju“, rekao je Popović.

On je istakao da bi dodeljivanje imuniteta ruskim humanitarcima u Nišu demonstriralo čvrstu opredeljnost Srbije da ostane vojno neutralna država. Taj čin nije važan samo kao dokaz naše vojne neutralnosti, već i elementarne pristojnosti i zahvalnosti za ono što naši ruski prijatelji čine za našu zemlju“, rekao je Popović.

Foto:SNP

Popović i Čepurin su se složili da je NATO agresija na Srbiju predstavljala do tada nezabeležen slučaj rušenja međunarodnog prava i čin bez presedana koji je otvorio put za kasnije intervencije NATO u Iraku, Avganistanu, Libiji i Siriji.

„Jedini cilj NATO agresije na Srbiju je bio otcepljenje i kasnije protivpravno proglašenje nezavisnosti južne srpske pokrajine Kosova i Metohije“, ocenio je Popović.

Govorivši o nedavnoj poseti delegacije Srpske narodne partije Krimu, ambasador Čepurin i Popović ocenili su da postoji ogroman potencijal za rast ekonomske saradnje između Srbije i Krima.

Popović je istakao da najveći prostor za unapređenje ekonomske saradnje prepoznaje u sektorima poljoprivrede, prehrane, građevinarstva, infrastrukture i turizma.

„Srbija ima bescarinski sporazum sa Rusijom koji nam omogućava da sve domaće proizvode izvozimo na teritoriju Krima bez carina. Zbog svoje geografske pozicije, Krim ima laku transportnu dostupnost i to može da bude tačka odakle će ceo jug Rusije biti snabdevan proizvodima iz Srbije“, istakao je Popović.On je još jednom ponovio da je važno da država na institucionalnom nivou pruži podršku našim privrednicima da organizovano nastupe na ruskom tržištu. „Veći izvoz na rusko tržište znači povećanje BDP, rast privrede i otvaranje novih radnih mesta“, rekao je Popović.

(FOTO: SNP)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track