POSLANICI SE VRAĆAJU U KLUPE: Narodna skupština nastavlja rad sledeće nedelje
Foto: AP

Rad suspendovan tokom izborne kampanje

POSLANICI SE VRAĆAJU U KLUPE: Narodna skupština nastavlja rad sledeće nedelje

Politika -

Poslanici se sledeće sedmice vraćaju u skupštinske klupe - 19. aprila najpre nastavljaju sednicu koja je prekinuta pauzom do završetka predsedničkih izbora, a za 21. april zakazana je nova sednica.

Na dnevnom redu sednice "u nastavku" je 12 tačaka, među kojima više međunarodnih sporazuma.

Foto: Marina Lopičić
Foto: Marina Lopičić

Pojedini poslanici opozicije najavljuju da će kandidovati još jednu tačku - smenu predsednice parlamenta, jer je, tvrde, odlukom da skupština ne zaseda do završetka izbora "suspendovala parlament".

Parlament, međutim, nastavlja rad, a teško je predvideti kako će to izgledati, imajući u vidu da deo opozicije osporava ishod predsedničkih izbora, ali i činjenicu da su šefovi tih parlamentarnih stranaka, poput Boška Obradovića, predsednika Dveri, "osvojili" neubedljiv broj birača na tim izborima.

PARLAMENT NASTAVLJA RAD ZA 10 DANA: Maja Gojković sazvala skupštinsku sednicu za 21. april

Na Dosta je bilo "krilu" takođe veoma neizvesna situacija - troje poslanika pokreta, Sonja Pavlović, Aleksandra Čabraja i Jovan Jovanović napustilo je u međuvremenu Sašu Radulovića, on sam pretrpeo je težak poraz na predsedničkim izborima, sa svega 1,41 odsto glasova birača, a njegov pokret - težak udarac.

Foto: Nebojša Mandić
Foto: Nebojša Mandić

DS je pružio značajnu podršku na izborima Saši Jankoviću, a on je precizirao da dalje nastavljaju svako svojim putem. Političkom pokretu koji namerava da formira pridružiće se pak predsednik Nove stranke i poslanik Zoran Živković, koji je u parlament ušao upravo na listi DS.

ŽIVKOVIĆ UOČI NASTAVKA SKUPŠTINSKOG ZASEDANJA: Tražiću SMENU Maje Gojković!

Mimo političkih, parlament će se, na novoj sednici, baviti i predlozima nekih zakona, koji su takođe značajni za građane. Među njima je svakako Predlog zakona o biomedicinski potpomognutoj oplodnji, koji velikom broju parova u Srbiji daje šansu da imaju dete.

Foto: Dragana Udovičić
Foto: Dragana Udovičić

Ukoliko parlamentarci usvoje taj zakon, parovi koji uspešno završe postupak vantalesne oplodnje ubuduće bi mogli da preostale neiskorišćene, a zamrznute embrione poklone za one kojima su potrebni. Zakon naime otvara mogućnost formiranja banke darovanih embriona, a postupak darivanja je, kako kažu članovi radne grupe koji su učestvovali u izradi zakona, veoma oprezno i detaljno uređen.

PAUZA U SKUPŠTINI: Maja Gojković otišla na konsultacije u Vladu Srbije

Pored toga, pred poslanicima će se naći i Predlog zakona o transfuzijskoj medicini.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

10 dana protesta u 100 sekundi: Ovo su najzanimljiviji momenti uličnih demonstracija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track