POSLANIK EP ZA KURIR: Hrvati ukidaju ćirilicu i promovišu ustaštvo
Foto: Marina Lopičić

Digli buru i u Evropskom Parlamentu

POSLANIK EP ZA KURIR: Hrvati ukidaju ćirilicu i promovišu ustaštvo

Politika -
Pridružujem se svima onima koji osuđuju protivustavnu meru vukovarskih vlasti, kaže nekadašnji šef slovenačke diplomatije

BEOGRAD - Ivo Vajgl, poslanik Evropskog parlamenta i bivši šef slovenačke diplomatije, poručio je u razgovoru za Kurir, a u vezi s odlukom Vukovara da promenom Statuta ukine ćirilične natpise na gradskim ustanovama u tom gradu, da gradska vlast vraća u atmosferu netrpeljivosti i nepoštovanja ljudskih prava.

- Pridružujem se svima onima u Hrvatskoj, a njih nije malo, koji osuđuju protivustavnu meru vukovarskih vlasti. Nažalost, uskraćivanje ustavnih prava srpskom stanovništvu, priznatoj nacionalnoj manjini, ne samo da predstavlja izazov pravnom redu i vrednostima na kojima počiva EU nego se dešava u zloslutnoj koincidenciji sa neoustaškim demonstracijama neprijateljstva i pretnji prema drugima i drugačijima u Hrvatskoj.

Na redu su da reaguju branioci ustavnog poretka u državi, članici EU - kazao je Vajgl.

Ogorčen... Ivo Vajgl
Ogorčen... Ivo Vajgl

Evropska komisija se oglasila juče i mlako poručila da se nada da će „Hrvatska poštovati nacionalne i međunarodne obaveze o zaštiti nacionalnih manjina.“S druge strane, HDZ se juče oglasio saopštenjem u kojem napadaju Beograd?!- Svedoci smo da službeni Beograd i dalje uzima sebi za pravo da se meša u unutrašnja hrvatska pitanja. Zahtev srpske vlade, predvođene premijerom Aleksandrom Vučićem i ministrom Aleksandrom Vulinom, svedoči da zvanični Beograd i dalje uzima sebi za pravo da se meša u unutrašnja hrvatska pitanja. Kao što su nedavno uzeli pravo da nameću Hrvatskoj spomendane koje bi trebalo da obeležavamo, izjednačavajući žrtvu i agresora - navodi se u saopštenju. Vučić je odbacio optužbe HDZ kao besmislene i poručio da ni Vlada ni on nikad nisu tražili promenu izborne volje građana Hrvatske, ali jesu i insistiraće i ubuduće na osnovnim pravima Srba u Hrvatskoj.- Kao predsednik Vlade imam obavezu da odgovorno i ozbiljno odgovaram na neretko i pomalo besmislene optužbe koje dolaze na račun naše zemlje, naše vlade i našeg naroda. Ovo je jedna od tih - rekao je Vučić i dodao da su tražena samo elementarna prava za srpski narod, te da ćemo to nastaviti i dalje da tražimo.(K. B.)

Slede put NDHĆIRILICU PRVI ZABRANIO PAVELIĆUpotreba ćirilice prvi put je zabranjena zakonom 25. aprila 1941, za vreme Ante Pavelića, na području cele tadašnje Nezavisne države Hrvatske, a drugi put u ponedeljak izmenjenim Statutom Vukovara.- Zabranjena je svaka upotreba ćirilice na celom području NDH. To se naročito odnosi na celo poslovanje svih državnih i samoupravnih tela, na urede javnog poretka - stajalo je u naredbi, prenosi Indeks.hr.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track