POSLE DUGE I TEŠKE BOLESTI: Preminuo Aleksandar Nikitović, Koštuničin šef kabineta
Foto: Dado Đilas

Odlazak čoveka iz senke

POSLE DUGE I TEŠKE BOLESTI: Preminuo Aleksandar Nikitović, Koštuničin šef kabineta

Politika -

Aleksandar Nikitović, nekadašnji šef kabineta premijera Vojislava Koštunice, preminuo je večeras u Beogradu posle duge i teške bolesti.

Nikitović je bio jedan od najbližih saradnika Koštunice dok je on bio premijer Srbije od 2004-2008.

Nikitović je ranije svojevremeno bio i visoki funkcioner Demokratske stranke Srbije.

Nikitović je rođen 12. decembra 1967. u Baru, u kom je boravio do završetka gimnazije, posle čega se doselio u Beograd, gde je diplomirao i magistrirao na Filozofskom fakultetu, u oblasti istorije analitičke filozofije. Bio je oženjen, otac sedmoro dece.

Sredinom devedesetih, na Institutu za društvenu teoriju gde je bio zaposlen, upoznao je Vojislava Koštunicu. Nakon 5. oktobra postao je zamenik tadašnjeg šefa kabineta predsednika SRJ Ljiljane Nedeljković, a u martu 2004. postavljen je za šefa Koštuničinog kabineta.

Mnogi tvrdili da je po uticaju bio drugi čovek u DSS-u dok je ova stranka bila na vrhuncu moći. Retko koja informacija objavljena o njemu je bila pouzdana, jer o Nikitoviću su najčešće govorili anonimni funkcioneri Vlade i stranaka. Bio je glavni Koštuničin čovek u lobiranju u Crnoj Gori pred referendum o nezavisnosti i član srpske delegacije na bečkim pregovorima o statusu Kosova.

U novinama se najčešće spominjan u izveštajima sa najvažnijih zvaničnih i nezvaničnih sastanaka i pregovora, u istoj rečenici: "Sastanku je prisustvovao i šef kabineta premijera Aleksandar Nikitović."

(EPK)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track