REZOLUCIJA NIJE USVOJENA: Rusija uložila veto!
Foto: Reuters

Sednica bezbednosti

REZOLUCIJA NIJE USVOJENA: Rusija uložila veto!

Politika -
Pre početka sednice razgovarali ambasadori SAD i Rusije, Vitalij Čurkin i Samanta Pauer. Sednica počela izlaganjem zamenika šefa UN Jana Elijasona
1 / 3 Foto: Printscreen

NJUJORK - Sednica Saveta bezbednosti o rezoluciji o Srebrenici, upravo je počela u Njujorku, nakon što je juče tri puta odlagana jer je Rusija najavila veto.

18.43 - Sednica SB UN prekinuta, članice pozvane na konsultacije

16.47 - Rusija uložila veto na britanski predlog. Američka ambasadorka Samanta Pauer, ruski veto nazvala "novom mrljom na reputaciji Saveta bezbednosti".

16.45 - Glasanje počelo. 10 zemalja je glasalo za, 1 protiv i 4 uzdržano.

16.44 - Usvajanje ove rezolucije bilo bi kontraproduktivno, rekao je Čurkin. "Ukoliko stavite ovaj dokument na glasanje, Rusija će glasati protiv".

Minut ćutanja, Foto: Printscreen
Minut ćutanja, Foto: Printscreen

16.35 - Ruski ambasador Vitalij Čurkin predložio minut ćutanja za žrtve Srebrenice.

Pre početka sednice razgovarali ambasadori SAD i Rusije, Vitalij Čurkin i Samanta Pauer. Sednica počela izlaganjem zamenika šefa UN Jana Elijasona.

Sedinca je bila trebalo da bude održana u utorak u 16 časova, ali je pomerena za 17 časova, potom za uveče u 21, a na kraju je odložena za danas.

Rusija je najavila ualganje veta na usvajanje rezolucije, dok je Kina tražila odlaganje glasanja dok se ne postigne konsenzus.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track