POSLEDNJA OPOMENA BRISELA Vučiću, biraj: EU ili Rusija!
Foto: Dragana Udovičić I Dado đilas

S kojom porukom stiže komesar Johanes Han

POSLEDNJA OPOMENA BRISELA Vučiću, biraj: EU ili Rusija!

Politika -
Evropski komesar za susedstvo u prvoj poseti Srbiji zatražiće od naših vlasti usklađivanje spoljne politike sa EU. Gotovo je sa balansiranjem, moramo da izaberemo stranu i da se opredelimo, saznajemo iz diplomatskih izvora u Briselu

BEOGRAD - Johanes Han, evropski komesar za politiku istočnog susedstva i pregovore o proširenju, dolazi danas u posetu Beogradu i, kako saznaje Kurir, on donosi poruku Vladi da je vreme da uskladi svoju spoljnu politiku sa spoljnom politikom EU.

To znači, navodi naš izvor, da smo se približili trenutku kada više nema balansiranja između Rusije i EU, već moramo da „izaberemo stranu“.- Gotovo je sa politikom balansiranja. Moramo da se svrstamo, i to uskoro - saznaje Kurir iz diplomatskih izvora.Prelomni trenutakDa je Srbija došla do tačke kada mora da se odluči kome će da drži stranu u ovom sukobu, potvrdio je i sam Han.- Srbija u skladu sa pregovaračkim okvirom treba da progresivno harmonizuje svoju spoljnu politiku sa EU - rekao je on i dodao da ga raduje što je Vlada Srbije tokom nedavne posete ruskog predsednika jasno izrazila opredeljenje da ostane na evropskom kursu. Međutim, on je potom dodao da u ovoj fazi pristupnog procesa nije tražio da se Srbija pridruži sankcijama Rusiji.I Federika Mogerini, visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost, poručila je da spoljna politika Srbije treba progresivno da se uskladi sa spoljnom politikom EU.Predrag Simić, bivši ambasador Srbije u Francuskoj, podseća da je Mogerini rekla da je važno da se nastave pregovori Beograda i Prištine, što nam daje manevarski prostor kada je reč o svrstavanju.Manevarski prostor- To će nam ostaviti manevarski prostor još nekoliko meseci. Onda ćemo videti gde smo i kako ćemo dalje - kaže Simić.Han će se danas sastati sa Tomislavom Nikolićem, predsednikom Srbije, i Aleksandrom Vučićem, premijerom.

Ivica DačićNEMAČKA INSISTIRA NA POGLAVLJU O KOSOVUPrema rečima Ivice Dačića, Srbija je potpuno spremna da otvori poglavlje 32, koje se tiče kontrole javnih finansija, ali Nemačka insistira da se najpre otvore poglavlja 35, 23 i 24, koja su vezana za Kosovo i vladavinu prava, a za čije su otvaranje tehničke pripreme još u toku.

Ðorđe Vukadinović:NE VERUJEM DA SE MORAMO ODLUČITIPolitički analitičar Ðorđe Vukadinović kaže da ne misli da će komesar Han danas zatražiti od Vlade da bira stranu.- To je neozbiljno. Brisel se tobože ljuti i zahteva, a mi se junačimo i nećemo da uvedemo sankcije Rusiji - kaže Vukadinović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track