Prikaži najnovije vesti
Zdravko Tolimir, Radovan Karadžić, foto Reuters
Otkrivamo

POSLEDNJI TRENUCI: Zdravko Tolimir umro Karadžiću na rukama

Politika 17

Radovan je odmah počeo da doziva stražu i lekara i pokušao je Tolimiru da pomogne, ali mu, nažalost, nije bilo spasa...

BEOGRAD - Bivši general Vojske Republike Srpske Zdravko Tolimir umro je na rukama haškog optuženika Radovana Karadžića.

Kako saznaje Kurir, Tolimiru je u u ponedeljak uveče u pritvoru u Sheveningenu prvi u pomoć pritekao Karadžić kad je video da mu je pozlilo.

- Te večeri Tolimir je krenuo iz svoje ćelije ka govornici, najverovatnije da se javi supruzi Nadi. Pošto se teško kretao, imao je uvek ispred sebe hodalicu, koju je jedva gurao. U jednom trenutku nije mogao da stoji i seo je na tu hodalicu.

U blizini je bio Radovan Karadžić i video je da Zdravku nije dobro. Dok mu je prilazio, Tolimir je samo skliznuo s nje i pao. Radovan je odmah počeo da doziva stražu i lekara i pokušao je Tolimiru da pomogne, ali mu, nažalost, nije bilo spasa.... Lekari su vrlo brzo došli, probali da ga ožive, ali nisu uspeli - otkriva naš izvor iz Haga.

Tribunal je juče saopštio da je istraga koju su sprovele vlasti Holandije pokazala da je general Tolimir umro prirodnom smrću.

U saopštenju je navedeno da su holandske vlasti obavile obdukciju i da su zaključile da je Tolimirova smrt posledica prirodnih uzroka.

Istragu o Tolimirovoj smrti je, pored holandskih vlasti, otvorio i predsednik takozvanog Mehanizma za međunarodne tribunale Teodor Meron.

Tolimira je Haški sud pravosnažno osudio na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici u leto 1995.

(S. V. - A. G.)

Pratite KURIR na VIBERU: http://chats.viber.com/kurir