POTPUNA BLOKADA BEOGRADA: 10.000 policajaca čuvaće 17 premijera, Edi Rama ponovo u Srbiji
Foto: Dado Đilas

Neviđene mere bezbednosti za kineski samit

POTPUNA BLOKADA BEOGRADA: 10.000 policajaca čuvaće 17 premijera, Edi Rama ponovo u Srbiji

Politika -
Na deonicama gde se visoke zvanice budu kretale biće uklonjeni kontejneri i kante, a nije isključeno da će biti zavarivani šahtovi

BEOGRAD - Samit Kine i 16 država centralne i istočne Evrope, koji će se u Beogradu održati 16. decembra, obezbeđivaće oko 10.000 policajaca, saznaje Kurir. Dolazak na skup potvrdio je i albanski premijer Edi Rama, a mere bezbednosti biće podignute na najviši nivo.- Bezbednosne pripreme su u punom jeku. Deo policije će obezbeđivati trasu posete, preko onih u najbližem okruženju do snajperista po krovovima zgrada. Događaji će se odvijati na dve lokacije - u Palati Srbije i Sava centru. Na deonicama kuda se zvaničnici kreću biće uklonjeni kontejneri i kante, a nije isključeno da će biti zavarivani šahtovi. Cilj je da sve prođe u najboljem redu, što podrazumeva i regulisanje saobraćaja kako bi se izbegle duge blokade i gužve. Mere bezbednosti biti jače i od onih koje su vladale tokom poseta Vladimira Putina, Džozefa Bajdena, Hilari Klinton - priča izvor Kurira iz vrha MUP i dodaje da u obezbeđenju samita naše službe sarađuju sa službama svih država učesnica:

Prvi put napravio incident... Edi Rama
Prvi put napravio incident... Edi Rama

Veliko interesovanjeNa samitu je predviđeno učešće 16 premijera iz jugoistočne Evrope, kao i kineskog premijera. U Ambasadi Albanije Kuriru je juče potvrđeno da Edi Rama dolazi.Šef Vladine Kancelarije za odnose sa medijima Milivoje Mihajlović kaže da premijeri doći s delegacijama ministara i privrednika.- Očekujemo oko 1.000 privrednika, ali i 300-350 novinara. Samit će biti u Palati Srbije, a prethodno će biti otvoren Ekonomsko-trgovinski forum u Sava centru, na kom će govoriti premijeri Kine, Srbije i Poljske jer će ta država da formira komoru za kinesko finansiranje projekata. Pošto otvore forum, trojica premijera idu u Palatu na samit, a u Sava centru biće nastavljeni paneli.Mere predostrožnostiMarko Nicović, član Svetske asocijacije šefova policije, kaže da ništa ne sme biti prepušteno slučaju u obezbeđenju samita.- Srbija mora time i međunarodnoj zajednici da pokaže da je bezbednosno stabilna država i da je sposobna da organizuje skup visokog rizika. Osim angažovanja 10.000 policajaca, neophodno je raditi i elektronsko ometanje u prostoru u kom borave zvaničnici (time se sprečava ulaz drona - prim. aut.) - kaže Nicović i dodaje da je neophodno da srpske službe pred samit stave pod oštri nadzor bezbednosno interesantna lica i strogo kontrolišu osobe koja ulaze i izlaze iz Srbije.

Dugo čekanjeKINESKI ŠEF VLADE U BEOGRADU POSLE TRI DECENIJEOvako veliki međunarodni skup nije održan u Srbiji nekoliko decenija, još od Samita nesvrstanih, a kineski premijer nije posetio našu zemlju od 1986. Na Samitu učestvuju državnici Kine, Srbije, Poljske, Rumunije, Slovenije, Mađarske, Slovačke, Češke, Letonije, Litvanije, BiH, Hrvatske, Makedonije, Crne Gore, Bugarske i Albanije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track