POTVRĐENI ISKRENI I PRIJATELJSKI ODNOSI SRBIJE I MAKEDONIJE: Nikolić se sastao sa Ivanovim
Foto: Tanjug/Tanja Valič

Srdačan susret na Andrićevom vencu

POTVRĐENI ISKRENI I PRIJATELJSKI ODNOSI SRBIJE I MAKEDONIJE: Nikolić se sastao sa Ivanovim

Politika -

Predsednik Makedonije Djorđe Ivanov izjavio je danas da Srbija i Makedonija imaju iskrene prijateljske odnose, zajedničku težnju ka ulasku u Evropsku uniju i da nemaju otvorenih pitanja.

Ivanov je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem apostrofirao iskrene odnose i zajedničke dogovore i nastupe na svim regionalnim i drugim inicijativama, ističući da između Srbije i Makedonije traje kontinuirani dijalog, uz želju da će tako biti i ubuduće.

Foto: Tanjug/Tanja Valič
Foto: Tanjug/Tanja Valič

On je kao povod za dolazak u Beograd naveo 70 godina od dolaska Makedonaca u Vojvodinu i u tom smislu, zbog zajednčike istorije, spomenika i obeležja, istakao potrebu za bilateralnim ugovorom dve zemlje koji bi omogućio da se ta obeležja bolje čuvaju i koriste.

Foto: Tanjug/Tanja Valič
Foto: Tanjug/Tanja Valič

"Imamo puno istorijskih događaja koji nas vežu, ali isto tako moramo da živimo danas i da gledamo u budućnost i to je naša obaveza", rekao je Ivanov.

Foto: Tanjug/Tanja Valič
Foto: Tanjug/Tanja Valič

On je dodao da ga zato raduje odnos koji ima sa predsednikom Srbije i zajednički stav da se sva pitanja rešavaju dijalogom.

"Mi nemamo otvorenih pitanja", rekao je Ivanov i dodao da i tamo gde ima razmimoilaženja, to ne ometa razvoj odnosa i saradnju u drugim oblastima.

Foto: Tanjug/Tanja Valič
Foto: Tanjug/Tanja Valič

Kako je rekao, Srbija je jedan od najvećih ekonomskih partnera Makedonije, sa oko 700 miliona evra robne razmene.

GUST RASPORED SASTANAKA: Makedonski predsednik Ivanov danas stiže u posetu Srbiji

U tom smislu Ivanov je pomenuo i projekat povezivanja Morave i Vardara i njihovo prerastanje u plovne reke i povezivanje sa Egejskim morem preko Grčke, koja je za to takođe pokazala interes, kao i povezivanje sa Dunavom.

IVANOV U PETAK U SRBIJI Evo koje će saobraćajnice biti zatvorene zbog posete makedonskog predsednika

Ivanov se osvrnuo i na elementarne nepogode koje su pogađale i Srbiju i Makedoniju i podvukao da su građani obe zemlje pokazali veliku solidarnost u tim dešavanjima.

Članstvo u EU zajednička težnja

Predsednici Srbije i Makednije, Tomislav Nikolić i Đorđe Ivanov, saglasili su se danas u Beogradu da je članstvo u EU zajednička težnja i interes te dve zemlje, ocenjujući da zajedničkim naporima mogu da ubrzaju taj proces.Ivanov je rekao da je sa Nikolićem imao sveobuhvatan razgovor, navodeći da Srbija i Makedonija nemaju otvorena pitanja.

"Sva pitanja se mogu rešavati kroz dijalog. Nemamo otvorena pitanja, već samo različito vidjenje nekih pitanja. Srbija i Makedonija su 20 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa izgradile prijateljske odnose", rekao je Ivanov. On je kazao da je zajednički interes Srbije i Makedonije integracija u EU.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track