POVAMPIRENI FAŠIZAM: Hrvati bi da vrate ustaštvo!
Foto: Fonet

Komšije žele pozdrav „za dom spremni“ u vojsci

POVAMPIRENI FAŠIZAM: Hrvati bi da vrate ustaštvo!

Politika -
Oko 3.200 ljudi, uključujući akademike i biskupe, traži od Kolinde Grabar Kitarović da prihvati zahtev da ustaški poklič bude zvaničan pozdrav Oružanih snaga Hrvatske

BEOGRAD - Ustaštvo se u Hrvatskoj potpuno povampirilo, a sada zagovornici traže da se u vojsku zvanično vrati pozdrav „Za dom spremni“ iz vremena drugog Svetskog rata i NDH!Naime, više od 3.200 simpatizera ustaškog pokreta potpisalo je peticiju kojom od predsednice Kolinde Grabar Kitarović i šefa HDZ Tomislava Karamarka zahteva da poklič postane zvanični deo pozdrava u hrvatskoj vojsci.Da skandal bude veći, među potpisnicima su i pomoćni biskup zagrebački Valentin Pozaić, sisački biskup Vlado Košić, ali i fudbaler i reprezentativac Josip Šimunić, akademik Stanko Popović, advokat Zvonimir Hodak... Poslednji komandant odbrane Vukovara Branko Borković, takođe potpisnik, objašnjava da „Za dom spremni“ treba uvesti u službenu vojnu upotrebu uprkos „vrištanju“ onih čiji su „preci, a i oni sami, tamničili Hrvate“. Iz kabineta predsednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović načelno su osudili peticiju.- Inicijativa je neozbiljna, neprihvatljiva i na granici provokacija - odgovorili su iz kabineta Kitarovićeve, dok se Karamarko nije oglašavao. Zoran Milanović , hrvatski premijer je poručio: Ja bih ih pozvao da poslušaju govor predsednika Tuđmana na nekom od predizbornih skupova 1990,.šta je mislio o tome i šta je mislio o ulozi Hrvata u partizanskom pokretu. Neka se vrate tamo, to važi i za vođstvo HDZ i za sve one koji žele Hrvatsku da vrate nazad u mrak.Aleksandar Vulin, ministar rada kaže da je ovo buđenje fašizma.- Svaka takva i najmanja pojava je ozbiljna i opasna i više bih cenio da je hrvatska predsednica izašla i rekla: „Odbijam ideju da fašistički pozdrav bude u vojsci moje države.“ Ovaj put očekujem reakciju međunarodne zajednice - naglasio je Vulin, dok je Ivica Dačić kazao da je peticija dokaz ekstremizacije Hrvatske kroz veličanje ustaštva i antisrpstva.- Dokle će EU da gleda kroz prste Hrvatskoj? To je primer dvostrukih standarda, a kada je u pitanju Srbija, ima ih mnogo - naglasio je Dačić.Zagrebačka nadbiskupija nije odgovorila na pitanja, dok su iz Sisačke biskupije poručili da nemaju komentar.Akademik Josip Pečarić, jedan od potpisnika inicijative, negodovao je zbog saopštenja iz kabineta Kolinde Grabar Kitarović.- Utisak je da ljudi koji su ovako odgovorili na pismo koje vam je uputila grupa veoma cenjenih hrvatskih naučnika, akademika i doktora nauka čitaju hrvatsku istoriju preko srpskih očiju, zar ne - naveo je Pečarić.Inače, Majkl Davenport, šef delegacije EU u Srbiji, izjavio je juče da poštovanje jezičke i kulturne raznolikosti predstavlja jedan od kamena temeljaca EU i osudio ukidanje ćirilice u Vukovaru.

Ivo VajglZABRINJAVAJUĆEIvo Vajgl, član Evropskog parlamenta, kaže za Kurir da je ova pojava zabrinjavajuća:- Svugde gde ekstremizam dobija domovinsko pravo i nailazi na toleranciju „šutljive većine“, on sebi, bez obzira na bilo kakve norme, uzima čitav prostor. U Hrvatskoj se taj prostor zabrinjavajuće širi.

Blage kazneTOMPSON KAŽNJEN SAMO PREKRŠAJNOHrvatski pevač Marko Perković Tompson je koncert u Kninu, tokom obeležavanja godišnjice Domovinskog rata, započeo upravo pokličem „Za dom spremni“. Kažnjen je samo prekršajnom prijavom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track