PREDSEDNIK SANU ŠOKIRAO SRBIJU: Kosovo više nije naše, povraćajući treba da uđemo u EU
Foto: Beta Miloš Miškov

Ako je i od Kostića mnogo je

PREDSEDNIK SANU ŠOKIRAO SRBIJU: Kosovo više nije naše, povraćajući treba da uđemo u EU

Politika -
Izajva predsednika SANU da je u ovom trenutku jedina politička mudrost na koji način napustiti Kosovo, izazvala je oštre reakcije srpske političke javnosti, a u saopštenju iz kabineta predsednika Srbije Tomislava NIkolića se traži da se Akademija iznese svoj stav

BEOGRAD - Predsednik Srpske akademije nauke i umetnosti (SANU) dr Vladimir Kostić izjavio je danas da je u ovom trenutku jedina politička mudrost na koji način, sa elementima dostojanstva, napustiti Kosovo, jer "ni defakto ni dejure nije u rukama Srbije".

"Neko ovom narodu mora da kaže da Kosovo više nije defakto niti de jure u našim rukama. Bojim se da je, u ovom trenutku, jedina politička mudrost na koji način, sa elementima dostojanstva, napustiti Kosovo koje defakto i de jure više više u našim rukama. I to neko ovom narodu mora da kaže", rekao je Kostić za Radio Beograd.

"Oko toga se moramo boriti zubima i noktima, jer je to pokušaj oduzimanja nečega što predstavlja supstrat naše istorije i dela psihologije, ali ukoliko jedan ministar, premijer ili predstavnik mora da traži dozvolu da uđe na tu teritoriju, to vrlo jasno govori da nemamo više ni ljudske, ni ekonomske, ni bilo kakve druge kapacitete da tamo nametnemo sopstvenu volju", dodao je Kostić.

Prema njegovim rečima, Kosovo podrazuma ogroman broj onoga što predstavlja srpsku kulturnu osnovu.

"Možemo jedni druge da lažemo gledajući se u oči, ali alternativa je vrlo jasna. S druge strane, moj stav prema Evropskoj uniji je citat Branka Miljković - povraćaću, ja ću u raj ući. Druge alernative nema", poručio je Kostić.On smatra da je savez s Rusijom "veštačka alternativa" i upitao da li je "neko konsultovao Rusiju da li uopšte želi Srbiju".

"Srbija kakav god udarac da primi, mora da nastavi da širi svoje demokratske kapacitete i prostora slobode, inače neće opstati...", smatra Kostić.

Istorijska realnost, po njemu je, da su i mnogo veći narodi gubili svoje osnove i da niko ne sme da zaboravi Kosovo.

"Ali, da li neko planira da ratuje tamo", upitao je on.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić
Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Predsednik SANU je naglasio da ga mnogo više interesuje sudbina Republike Srpske, jer tamo postoji jedan ozbiljan, aktivan, delujući kulturni i naučni deo od milion ipo do dva miliona ljudi.

"Čak i na istorijskim porazima koji sa sobom nose gorčinu, mi moramo da nađemo rešenja za naš opstanak. Mi treba da preživimo, da imamo svoju projekciju za budućnost i u tom nekom kontekstu ja bih mnogo više od istorijskih mrzovoljnosti hteo da pozovem na vitalnost", rekao je Kostić.

Srbija kakav god udarac da primi, dodao je, mora da nastavi sa širenjem svojih pre svega demokratskih kapaciteta i širenjem prostora slobode, jer inače neće opstati.

"Istorijska realnost je da su mnogo veće nacije od nas gubile svoje osnove. Niko od nas ne sme da traži da zaboravimo Kosovo, jako je bitno da sebe projektujemo u budućnost, a žrtvovanje nema nikakvog drugog smisla sem još jednog pogrešnog koraka u srpskoj istoriji", zaključio je Kostić.

Nikolić iznenađen izjavom predsednika SANU o Kosovu

BEOGRAD - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić saopštio je danas da je veoma iznenađen izjavom predsednika Srpske akademije nauka i umetnosti Vladimira Kostića, da je Kosovo praktično izgubljeno za Srbiju. Nikolić je zatražio da se SANU izjasni o tome, kao i o izjavi predsednika SANU da je savez sa Rusijom veštačka alternativa i da Srbija "povraćajući treba da uđe i u taj raj Evropske Unije".

"Profesor Kostić je to izjavio i ostao živ. Profesor Kostić ima izvanredna znanja u oblasti kojom se bavi. Ali ne čini samo struka jednog akademika i profesora koji obrazuje čitave generacije onih koji će oblikovati budućnost Srbije. Moral i patriotizam čine jednog naučnika velikim", navodi se u saopštenju. Nikolić je naveo da Srbija dugi niz godina čeka da SANU iznese zajednički stav o ključnim pitanjima koja se postavljaju pred Srbiju, da su sve važne institucije i ustanove dale svoj stav, ali ne i "najvažnija institucija koja bi trebalo da bude intelektualni krem srpskog društva". "Možda je bolje da je ostalo tako", ocenjuje se u saopštenju predsednika. U saopštenju se navodi da je Kostić izneo mišljenje koje je suprotno interesima Srbije i dodaje da Srbija ne može da se odrekne Kosova jer ono pripada precima i potomcima.

Foto: Beta
Foto: Beta

"Teško je povraćajući ući u raj Evropske Unije, ali je mnogo teže i bolnije ući u raj Evropske Unije bez delova tela. Oni koji danas vode Srbiju izabrani su od naroda da ne izdaju Kosovo. Da pokušaju da ubede evropske prijatelje da Srbija može da bude deo evropske porodice zajedno sa Kosovom i Metohijom", navodi se u saopštenju. Kostić je u intervjuu za Radio Beograd kazao da je u ovom trenutku jedina politička mudrost kako dostojanstveno napustiti Kosovo i da "neko ovom narodu mora da kaže da Kosovo više nije 'de fakto' niti 'de jure u našim rukama". Kostić se ogradio i kazao da to nije stav SANU, već njegov lični stav.

SNP: Kostić da opozove izjavu o Kosovu

BEOGRAD - Srpska narodna partija najoštrije osuđuje izjavu predsednika SANU Vladimira Kostića da "neko ovom narodu mora da kaže da Kosovo više nije de fakto, niti de jure u našim rukama" i zahteva da Kostić opozove ovu izjavu i izvini se srpskoj naciji.

"Neostvareni političar i član Glavnog odbora SPS tokom devedesetih godina, profesor Kostić, pobrkao je i redosled, pa ne zna da se KiM prvo mora iščupati iz srca, pa tek onda iz ruku srpskog naroda i srpske države", navodi se u saopštenju SNP.

"Kostić kao politički analfabeta, inače lekar po obrazovanju, ističe da saopštava svoj lični stav, a ne stav institucije na čijem je čelu. Zato bi ga, između ostalog, valjalo pitati, da li je on uopšte pozvan i kompetentan da donosi sud o istorijskim, geopolitičkim i aktuelno političkim pitanjima od sudbonosne važnosti za srpski narod. Te da li njegovo mišljenje povodom KiM dele i njegove mnogo pozvanije kolege iz Odeljenja društvenih nauka SANU, poput akademika Matije Bećkovića, Vasilija Krestića i Smilje Avramov", napominju iz SNP-a.

Foto: Nemanja Pančić
Foto: Nemanja Pančić

Ako je put u EU bezalternativan, kako tvrdi Kostić, po čemu se predsednik SANU razlikuje od trećerazrednih politikanata koji to tvrde, a njih je prepuna srpska politička scena, upitali su iz SNP-a. "Ako je naš savez sa srodnim narodima po korenima, veri, kulturi, običajima, jeziku i nacionalnom interesu, poput ruskog naroda - neprirodan, kako to tvrdi Kostić, onda bi bilo dobro da Kostić patentira i obznani s kojim narodima po njemu treba da pravimo prirodni savez", dodaje se u saopštenju. SNP smatra da bi onda, po predsedniku SANU, bilo logično da sa narodima koji su nas kroz istoriju ugnjetavali, ucenjivali i nemilosrdno ubijali i satirali - pravimo prirodne saveze i da uz sve to ti naši "prirodni saveznici" budu narodi sa suprotnim korenom, verom, kulturom, običajima, jezikom.

"I na kraju, ali ne i na poslednjem mestu, narodi čiji bi nam interes bio iznad našeg! Po svim ovim referencama, Kostić bi mogao da se kandiduje i za dostojnog naslednika grofa Čedomilja Mijatovića, prvog predsednika Srpske kraljevske akademije, i potpisnika zloglasne "Tajne konvencije", kojom je Srbija još 1881. godine predala svoj državni suverenitet i nacionalnu slobodu tuđinskoj i neprijateljskoj Austrougarskoj. A sve pod izgovorom njene evropeizacije i modernizacije, njenog opstanka, lažnog napretka i prosperiteta", naglašava se u saopštenju SNP.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track