PREDSEDNIK SRBIJE U SLOVENIJI: Nikolić dočekan sa svim počastima
Foto: Tanjug STA Nebojša Tejić

Uz himnu i gardu

PREDSEDNIK SRBIJE U SLOVENIJI: Nikolić dočekan sa svim počastima

Politika -
Šef srpske države sastaće se s predsednikom države Borutom Pahorom, predsednikom Državnog zbora Slovenije Milanom Brglezom i premijerom Mirom Cerarom, a potom i sa gradonačelnikom slovanačke prestonice Zoranom Jankovičem
1 / 10 Foto: Tanjug/STA Nebojša Tejić/Daniel Novakovič

LJUBLJANA - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić danas je započeo dvodnevnu zvaničnu posetu Sloveniji, gde će se sastati sa državnim vrhom te zemlje.

Nikolić se danas u Ljubljani sastaje sa predsednikom države Borutom Pahorom, predsednikom Državnog zbora Slovenije Milanom Brglezom i premijerom Mirom Cerarom, a potom i sa gradonačelnikom slovanačke prestonice Zoranom Jankovičem.

Počeli razgovori Nikolić - Pahor

U glavnom gradu Slovenije Ljubljani počeli su zvanični slovenačko-srpski razgovori predsednika Boruta Pahora i Tomislava Nikolića. Predsednik Srbije Tomislav Nikolić doputovao je danas u prvu dvodnevnu zvaničnu posetu Sloveniji, gde će sa domaćinom Borutom Pahorom razgovarati o bilateralnoj saradnji, približavanju Srbije Evropskoj uniji (EU), situaciji u regionu i izbegličkoj krizi.

Foto: Tanjug/STA Nebojša Tejić/Daniel Novakovič
Foto: Tanjug/STA Nebojša Tejić/Daniel Novakovič

Nakon razgovora će predsednici dve države održati konferenciju za novinare.Nikolić će tokom posete Sloveniji razgovarati i sa premijerom Mirom Cerarom i predsednikom parlamenta Milanom Brglezom, a večeras će u Gradskoj kući otvoriti izložbu o svetski poznatom srpskom naučniku Mihajlu Pupinu i razgovarati sa gradonačelnikom Ljubljane Zoranom Jankovićem.

Sutra će predsednik Srbije na Bledu otkriti spomenik Mihajlu Pupinu, koji je počasni gradjanin Bleda, jer je na želju Kraljevine SHS 1919. učestvovao na Pariskoj mirovnoj konferenciji i svojom intervencijom sačuvao deo slovenačke teritorije.

Nikolićeva poseta Sloveniji je uzvratna poseta pošto je Pahor boravio u poseti Srbiji u maju prošle godine, kada je bilo reči o pomoći nakon katastrofalnih poplava koje su zadesile našu zemlju, ali su dvojica predsednika tada potpisala i političku deklaraciju o unapređenju bilateralnih odnosa.

"Slovenija podržava proširenje EU i želi da Srbija otvori ne jedno, već dva poglavlja u pristupnim pregovorima sa EU do kraja godine", ističe se u saopštenju iz kabineta slovenačkog predsednika.

Ovoga puta, navodi STA, Pahor i Nikolić razgovaraće o aktuelnim pitanjima, naročito o izbegličkoj krizi i prilivu izbeglica i migranata sa Bliskog istoka preko Balkana, što pogađa i Srbiju i Sloveniju.Kako je saopšteno iz kabineta slovenačkog predsednika, sastanak je značajan i u svetlu priprema za sledeći sastanak u okviru Brdo procesa regionalne saradnje na Zapadnom Balkanu, koji ima za cilj podsticanje lidera da posvete veću pažnju bezbednosti, sa naglaskom na izbegličku krizu i napore u borbi protiv radikalizacije u regionu.

Poseta predsednika Srbije je važna i za održavanje i podsticanje dijaloga među zemljama u regionu, kaže se u saopštenju kabineta predsednika Slovenije.Slovenija i Srbija, kako se dodaje, nemaju otvorenih pitanja i sarađuju dobro na svim nivoima, a zajednička sednica dveju vlada očekuje se do kraja godina.Srbija je jedan od najvažnijih trgovinskih partnera Slovenije u regionu a obim trgovinske razmene prevazilaziju milijardu evra.

Predsednik Srbije će danas prisustvovati i otvaranju izložbe "Naučnik koji je obeležio vek komunikacija 1915 - 2015", posvećene Mihajlu Pupinu, u Istorijskom atrijumu Gradske kuće u Ljubljani. Nikolić će sutra posetiti Bled, gde će zajedno sa Pahorom i gradonačelnikom Bleda Janezom Fajfarom prisustvovati svečanoj ceremoniji otkrivanja spomenika srpskom naučniku, književniku i diplomati Mihajlu Pupinu, nakon čega će se predsednik Srbije obratiti prisutnima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track