PREDSEDNIKU OSLABIO REJTING: Nikolić ostaje bez Vučićeve podrške!
Foto: Zorana Jevtić

U susret izborima

PREDSEDNIKU OSLABIO REJTING: Nikolić ostaje bez Vučićeve podrške!

Politika -

Aktuelni predsednik Srbije s podrškom vladajuće stranke jedva bi prošao u drugi krug, a bez nje je bez šansi

Mandatar Aleksandar Vučić bi, smatraju analitičari, postigao autogol ukoliko bi u trci za predsednika Srbije podržao aktuelnog šefa države Tomislava Nikolića. Nikolićeve šanse za pobedu sve su mršavije, a prema nezvaničnim saznanjima Kurira, Srpska napredna stranka nedavno je radila istraživanje o rejtingu Tomislava Nikolića i rezultati su bili porazni.Različite poruke- Analize su pokazale da bi Nikolić sa podrškom SNS jedva prošao u drugi krug, a da bez podrške naprednjaka ne bi imao nikakve šanse. Nikolić je pretrpeo veliki pad popularnosti, pre svega zbog afera, i Vučiću bi više koristi donelo da ga ne podrži - objašnjava naš izvor.Da postoje šumovi sa kandidatima SNS, pokazuju i javni istupi šefa države i mandatara Vučića, koji su u istom danu poslali potpuno različite poruke u vezi s predsedničkim izborima. Mandatar je rekao da bi u prvom krugu pobedio protivnike, dok je savetnica za medije predsednika Stanislava Pak rekla da je Nikolić jedini ozbiljni kandidat za predsednika Srbije.Politički analitičar Branko Radun smatra da Vučić podrškom Nikoliću neće želeti da rizikuje i okrnji svoj uticaj i uticaj SNS.- Vučić ne želi da podrži kandidata kome je znatno pao rejting. On ne želi da rizikuje, pošto bi eventualni gubitak njegovog kandidata na predsedničkim izborima okrnjio njegovu moć, ali i politički uticaj SNS. U tom slučaju bi i opozicija mogla da pronađe razlog da traži nove izbore - kaže Radun.Sličnog mišljenja je i politički analitičar Đorđe Vukadinović, koji ocenjuje da bi za Vučića bio rizik da stane uz Nikolića.- Činjenica je da Nikolić stoji dosta loše i bila bi to neka vrsta hazarda da ga lider SNS podrži. Nikolić je iz različitih razloga oslabljen, a sam sebe je marginalizovao jer je dao ostavku na mesto šefa SNS. Uz podršku SNS, šanse bi mu znatno porasle - smatra Vukadinović.Politički analitičar Milan Nikolić kaže da će prilikom podrške kandidatu SNS veliku ulogu imati i ko će se naći u trci sa Nikolićem.Nikolić lupa gluposti- Nikolićeve šanse zavise od toga ko će mu biti protivkandidati, kakva će biti kampanja i šta će se u toj kampanji otkriti, da li će to biti nešto štetno po njega, a korisno za druge. U biti, Vučić ima plus ako podrži Nikolića jer narod ceni lojalnost. Ako pak ne bude lojalnosti, moraće da bude ozbiljnih razloga za to. Jedan od njih mogao da bude, recimo, da Nikolić neće u EU ili neki od ozbiljnijih strateških razloga. Nikoliću pada rejting jer lupa gluposti, ali zavisi i od drugih kandidata - kaže Nikolić.

Saša JankovićNE TREBAJU NAM NOVI IZBORIZaštitnik građana Saša Janković kaže za Kurir da ima prečih poslova od spremanja za predsedničku trku:- Razmišljam i radim samo na ogromnom, rastućem broju pritužbi građana koje pišu s poverenjem, ukazujući na različite vrste nepravdi i propusta. Ali vlast sve teže prihvata Ustavom propisanu kontrolu i, umesto da brzo otklanja greške koje ovlašćeni kontrolni organi utvrde, ona od svega pravi politički napad na sebe i unosi svu energiju u sukob koji sama stvara. Tako i lake stvari postaju nerešive, a životni problemi se gomilaju. Trebaju nam poštovanje ustavnog uređenja odnosa i podele posla u državi, pravična primena zakona, koji mora da važi svuda i za sve, odgovornost za postupke i rezultate, a ne nova izborna kampanja.

REAGOVANJA / ŠTA KAŽU POTENCIJALNI PREDSEDNIČKI KANDIDATIIVICA DAČIĆ, LIDER SPS NEMOJTE ME HVALITINemojte me hvaliti kod mandatara jer ako biste me pohvalili, sigurno me ne bi uzeo. On je takav čovek da ne voli da trpi da ga neko pritiska. Ako hoćete nekoga da pređete, samo napišite u novinama da će taj i „to i to“.RASIM LJAJIĆ, LIDER SDPSU SE I U SVOJE KLJUSERekao sam za sebe da ću se kandidovati, a za druge ne mogu da znam. To je njihova stvar. O listi kandidata još je rano govoriti jer će predsednički izbori biti tema tek od septembra.VOJISLAV ŠEŠELJ, LIDER SRSTOMA NEMA ŠANSENikolić nema nikakve šanse da prođe u drugi krug. Toliko je kompromitovan da su mu šanse kod birača nikakve, a ne bi mu pomoglo i da ga podrži SNS. Strane sile, međutim, pritiskaju Vučića da podrži Zoranu Mihajlović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track