PREDSTAVNICI EU U PRIŠTINI: Priznaju se samo kosovski pasoši, ZSO neće biti paralelna vlast
Foto: Fonet

Mogerini i Avramopulos na Kosovu

PREDSTAVNICI EU U PRIŠTINI: Priznaju se samo kosovski pasoši, ZSO neće biti paralelna vlast

Politika -

Komesar EU za migracije i unutrašnja pitanja Dimitris Avramopulos izjavio je danas u Prištini da će, nakon donošenja preporuke o viznoj liberalizaciji za građane Kosova, biti priznati samo kosovski pasoši.

PRIŠTINA - Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku Federika Mogerini rekla je danas da Zajednica srpskih opština na Kosovu neće biti paralelna struktura vlasti i da "ne dovodi u pitanje teritorijalni integritet Kosova". Mogerini je to rekla obraćajući se poslanicima u kosovskom parlamentu tokom posete Prištini, preneo je AP.

"Jedinstvo i različitost su moto EU i mogli bi to postati veoma lako i na Kosovu", dodala je Mogerini u parlamentu. Visoka predstavnica Evropske unije za spoljne poslove i bezbednost Federika Mogerini čestitala je danas u Prištini Kosovu na preporuci za ukidanje viznog režima i podvukla značaj dijaloga sa Beogradom. Ona je istakla da će vizna liberalizacija imati pozitivan uticaj i na svakodnevni život i na politiku. "Ovo znači da je Kosovo Evropa, i da mi radimo na integraciji Kosova u EU", rekla je Mogerini na konferenciji za novinare nakon razgovora sa kosovskim premijerom Isom Mustafom i komesarom EU za migracije Dimitrisom Avramopulosom.

Foto: rojters
Foto: rojters

Avramopulos: Samo će kosovski pasoši biti priznati

PRIŠTINA - Komesar EU za migracije i unutrašnja pitanja Dimitris Avramopulos izjavio je danas u Prištini da će, nakon donošenja preporuke o viznoj liberalizaciji za građane Kosova, biti priznati samo kosovski pasoši. Na pitanje novinarke RTK2, srpskog kanala kosovske televizije, šta će se dešavati sa građanima kojima je pasoš izdala Srbija, odnosno Kooordinaciona uprava, i kojima je do sada bila potrebna viza, on je odgovorio: "Da budem jasan. Samo kosovski pasoši su priznati." Na njeno pitanje da li ti građani sada treba da uzmaju kosovske pasoše ili Srbija treba da im izda "normalne" pasoše, on je ponovio da će se, kada je reč o sistemu putovanja bez viza, priznavati samo kosovski pasoši, a da za sve ostalo treba pitati kosovskog premijera.

Politički predstavnici Srba o viznoj liberalizaciji EU za Kosovo

ZVEČAN - Preporuku Evropske komisije za ukidanje viza za putovanja gradjana Kosova u Šengensku zonu politički predstavnici Srba u institucijama u Prištini ocenili su danas kao korak napred, ali su ukazali i na to da kosovski Srbi mogu biti diskriminisani zbog vrste pasoša koje imaju. Zamenik kosovskog premijera Branimir Stojanović ukazao je da tom preporukom nije definisano kako će putovati oni koji imaju pasoše Srbije, koje je izdala Koordinaciona uprava MUP-a Srbije, i dodao da će to biti jedna od tema razgovora sa visokom predstavnicom EU Federikom Mogerini koja je danas u Prištini. "Bitno je da dobijemo odgovor na to pitanje. Ne vidim razlog da (i ti pasoši) ne budu priznati jer to je isti geografski prostor", rekao je Stojanović za televiziju Most iz Zvečana. Rekao je i da je to što se preporuka Evropske komisije odnosi na Kosovo "valjda glavna odrednica na osnovu koje se odlučuje da li će stanovništvo s tog prostora dobiti pravo da se kreće slobodno, bez viza".

Foto: Rojters
Foto: Rojters

Predsednik Srpske liste Slavko Simić smatra da se Srbi koji živi na Kosovu i imaju pasoše Koordinacione uprave, "s pravom pitaju šta će biti s njima". "Pitaju se da li će i dalje nailaziti na administrativne prepreke na graničnim prelazima prema EU i da li će imaocima pasoša Koordinacione uprave biti potrebne vize koje se izdaju u Prištini ili Beogradu", rekao je Simić. On je dodao da je "za Srbe na KiM i dalje validan pasoš izdat od strane MUP-a Srbije na kojem piše Koordinaciona uprava".

Preporuku EU o ukidanju viza albanski političari smatraju odlukom od istorijskog značaja, ali za kosovsko stanovništo to, po mišljenju analitičara, nije životno pitanje. "Jesu nam dali vize, ali ne i karte. Većina stanovništva nema novca da plati karte, tako da je verovatno da neće brzo ni krenuti na putovanja u tom pravcu", smatra analitičar Fadilj Ljepaja. On ističe i da je "u svakom slučaju to (vizna liberalizacija) trebalo dosta ranije da se desi, a ne da Kosovo bude u nekoj vrsti karantina". Odluku EU o Kosovu je prenela visoka predstavnica za spoljnu politiku Federika Mogerini koja je u Prištini izjavila da vizna liberalizacija nije ni u kakvoj vezi sa sprovodjenjem Briselskog dogovora i dijalogom Beograda i Prištine koji je "za EU važan i koji se nastavlja

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track