Prikaži najnovije vesti
Trepca FoNet 3 april 2016 Danilo Jankovic
Bez dogovora

PREGOVORI U BRISELU: Priština nije želela da se razgovara o Trepči

Politika 4

BRISEL - Beograd i Priština nastavili su dijalog u Briselu razgovorima o primeni sporazuma o registarskim tablicama i međusobnom priznavanju univerzitetskih diploma, a delegacija Prištine odbila je da razgovara o Trepči.

Srpska strana je insistirala na temi "Trepče", ali je Priština ponovo odbila da o tome razgovara, pa je razgovor o tome vođen sa evropskim zvaničnicima, koji su ponovili da su primili k znanju stav Srbije.

Beograd i Priština ponovo u Briselu razgovaraju na tehničkom nivou posle neuspeha u razgovorima o telekomunikacijama i poteza prištinskih vlasti o prisvajanju "Trepče" koji su doveli do tenzija, povišenih tonova pa i pitanja kako će uopšte ubuduće funkcionisati dijalog između Beograda i Prištine.

Foto: FoNet Danilo Janković Foto: FoNet Danilo Janković
Upravo o tome je delegacija Beograda u zasebnom razgovoru sa predstavnicima EU razgovarala i iznela stav da trenutni tok dijaloga ne doprinosi normalizaciji odnosa i rešavanju praktičnih pitanja.O nekim vrlo praktičnim detaljima razgovarano je i danas na nivou eksperata i to o primeni sporazuma o slobodi kretanja odnosno o registarskim tablicama.

Taj sporazum trebalo bi da stupi na snagu 15. novembra i podrazumeva da bi statusno relevantni delovi na tablicama obe strane trebalo da budu prekrivani nalepnicama i taj režim bi trebalo da zameni dosadašnji režim tzv. proba tablica.

Foto: FoNet Foto: FoNet
Nezavisno od samog dijaloga u Briselu, bilo je reči i o Zakonu o "Trepči", koji je donet u Prištini. Potpredsednik kosovske vlade Branimir Stojanović razgovarao je o tome sa evropskim poslanikom zaduženim za Balkan Eduardom Kukanom i najavio seriju razgovora sa zvaničnicima EU o tom pitanju.

"Ovo je početak naše inicijative da na mnogo mesta u Briselu, u institucijama EU objasnimo šta se to desilo odlukom da se donese Zakon o 'Trepči'. Danas sam se susreo sa Eduardom Kukanom i nakon tog sastanka mogu da najavim da će biti jedan veći broj sastanaka i u toku sutrašnjeg dana, ali i narednih dana i nedelja", rekao je Stojanović.

Pratite KURIR na VIBERU: http://chats.viber.com/kurir