PREMIJER NASTAVLJA POSETU KAZAHSTANU: Vučić sa predsednikom Nazarbajevim o izvozu Fijata
Foto: Zorana Jevtić

Primljen uz najviše državničke počasti

PREMIJER NASTAVLJA POSETU KAZAHSTANU: Vučić sa predsednikom Nazarbajevim o izvozu Fijata

Politika -

Premijer Aleksandar Vučić razgovarao je danas u Astani s premijerom Kazahstana Bakitžanom Sagintajevom o izvozu Fijata na evroazijsko tržište, o čemu bi Sagintajev već sutra u Moskvi trebalo da razgovara s ruskim premijerom Dmitrijem Medvedevim.

Predsednik Vlade Srbije je istakao da je Srbija spremna da jača ekonomsku saradnju sa Kazahstanom i da će veoma ozbiljno predstaviti potencijale na izložbi EKSPO, koja će sledeće godine biti održana u Astani.

Premijer Sagintajev je rekao da Kazahstan, posle posete predsednika Nazarbajeva Srbiji, radi na izradi detaljnog plana aktivnosti za saradnju sa Srbijom.

On je pozvao srpske građevinske kompanije da sa kazahstanskim učestvuju na izgradnji infrastrukturnih projekata, koje ova zemlja ima sa Kinom na tzv. putu svile.

DIPLOMATSKA OFANZIVA: Vučić danas u Kazahstanu, a Dačić u Kanadi

Sagintajev je dodao da postoje i velike mogućnosti za srpske kompanije, koje se bave poljoprivrednom proizvodnjom, da sa kompanijama iz Kazahstana izvoze prehrambene proizvode na treća tržišta.

Vučić je naglasio da su politički odnosi dveju zemalja veoma dinamični, istakavši da to predstavlja osnov za jačanje ekonomske saradnje i saradnje u drugim oblastima.

Premijer je sa predsednikom Vlade Kazahstana razgovarao o saradnji dveju zemalja u oblasti poljoprivrede, građevinarstva, turizma i kulture, kao i o otvaranju ambasade Kazahstana u Srbiji, što bi doprinelo jačanju odnosa dveju zemalja.

Srpski premijer je zahvalio na principijelnom stavu Kazahstana i na poštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije, kao i podršci na očuvanju srpske kulturne baštine na Kosovu i Metohiji.

Sastanku u Astani prisustvovali su i ministar privrede Goran Knežević, ministar pol?oprivrede Branislav Nedimović, gradonačelnik Beograda Siniša Mali, kao i gradonačelnici Alma Ate i Astane.

Premijer Vučić prisustvovao je potpisivanju bilateralnih dokumenata - Mape puta za unapređenje saradnje između Srbije i Kazahstana za period 2017. i 2018. godine, koji su potpisali ministar privrede Goran Knežević i ministar nacionalne ekonomije Kuandik Bišimbajev, kao i Protokola o namerama između grada Beograda i grada Astane, koji su potpisali gradonačelnik Beograda Siniša Mali i gradonačelnik Astane Aset Isekeshev.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track