PREMIJER O SITUACIJI NA KOSOVU: Vučić: Specijalci Rosu hteli da miniraju prugu i UHAPSE mašinovođu!
Foto: Printskrin

Posle sednice biroa za koordinaciju

PREMIJER O SITUACIJI NA KOSOVU: Vučić: Specijalci Rosu hteli da miniraju prugu i UHAPSE mašinovođu!

Politika -

BEOGRAD - Premijer Srbije Aleksandar Vučić upozorio je da je Priština potezima koje je danas preduzela, povodom ponovnog otvaranja železničke linije Beograd-Kosovska Mitrovica, pokazala da želi da izazove šire sukobe na zapadnom Balkanu.

Vučić je na vanrednoj pres konferenciji, u pauzi sednice Biroa za koordinaciju službi bezbednosti, upozorio i zamolio Albance na Kosovu i Metohiji da ni ne pomišljaju na oružjem napadaju Srbe, jer, kako je istakao Srbija to neće dozvoliti. Isti stav preneo je šefici evropske diplomatije Federiki Mogerini, kojoj je takođe rekao da je razočaran reagovanjem EU na ovu situaciju, te najavio da će o današnjim događajima i ponašanju Prištine obavestiti i Moskvu, Kinu i SAD.

On je podsetio da je jutros, u 8. 30, iz Beograda krenuo putnički voz, koji je trebalo da spaja ljude, gradove, u skladu sa principima međunarodnog javnog prava, zakonima svih zemalja sveta, najvišim vredonstima I štandaridma EU, a to je sloboda kretanja ljudi."Voz je krenuo na put, a ne tenk, a onda su počele da se događaju neverovatne stvari. Večeras smo saznali da su Albanci, njihove specijalne snage deo pruge pokušale da miniraju. Nisu bili sasvim sposobni da urade to na valjan način", kazao je Vučić.

On je rekao da je Priština poslala jedinice iz mesta Lužane, najlojalinije njima, u kojima nema nijednog Srbina, sa dugim cevima, na prelaz Jarinje.Na Jarinju, kako je dodao, trebalo je da uhapse mašinovođu Milenka Stefanovića I putnike voza, I time - ne, kao što smo mislili, da ostvare neku političku pobedu - već da dovedu do sukoba većih razmera.Kako je ukazao, Srbi, kada su videli šta Albanci čine, okupili su se i okružili albanske jedinice.Premijer je precizirao da se radi o Srbima koji žive na području opštine Leposavić, gde žive gotovo samo Srbi.

Na to su, kako je premijer istakao, Albanci poslali, mimo odobrenja NATO, 17 blindiranih, oklopnih vozila tipa "Kobra", sa specijalnim jedinicama ROSU, na sever Kosova I Metohije sa željom da izazovu sukob, da počne sukob širih razmera na teritoriji zapadnog Balkana."Moja je odluka bila u tom trenutku, I njom se ponosim, I ne mora niko drugi da bude kriv za to, da zaustavim voz u Raški, da sačuvam živote naših ljudi, izbegnem sukobe I pokažemo da želimo mir", poručio je premijer On je istakao da je tražio hitne razgovore sa svim svetskim liderima I da se već čuo sa šeficom evropske diplomatije Federikom Mogerini, koju je obavestio o situaciji I preneo koliko je razočaran reakcijom EU po tom pitanju.

"Upoznaćemo rukovodstvo Ruske federacije, kao i rukovodstvo Kine, a večeras ili sutra razgovaraću I sa potpredsednikom SAD Džozefom Bajdenom da ga upoznam sa ratnim igrama, koje je Priština pripremala, a nisam siguran da nisu imali nečiji blagoslov", kazao je on.Srbija želi mir i daće sve, te donositi političke odluke I one koje joj ne idu u prilog jer želi mir.Premijer Aleksandar Vučić upozorio je večeras da nikome nećemo dozvoliti da nekažnjeno ubija Srbe, i zamolio sve, posebno Albance, da se ponasaju odgovorno i da razumeju da je mir u svačijem interesu.

"Mir je apsolutno u svacijem interesu, neka se ne igraju i ne ruše ono što smo dugo gradili, a to su mir i sigurnost za sve građane. Voz sa običnim putnicima nije pretnja nikome, kao ni cokoladica, a ni đuvec", rekao je premijer.Kako je dodao, mi nikome problem nismo napravili, "a prolazili su, svakoga dana, 50 autobusa i sa zelenim orlovima i sa crnim orlovima i nikada nisu imali probleme...".

"Ko misli da je jak i da preti, ima moju molbu da to ne čini i neka dobro razumeju šta sam im poručio ", rekao je Vučić.Premijer je dodao da nikome ne preti, već da moli Albance da ne ubijaju Srbe jer Srbija to neće dozvoliti."Ovo je moje poslednje upozorenje, moja molba Albancima da ni ne pokušaju da napadnu oružjem Srbe na Kosovu i Metohiji, jer Srbija to neće dozvoliti", rekao je premijer.On je rekao da nikome ne preti, već da moli Albance da se ponašaju odgovorno, jer je u svačijem interesu da se očuva mir, te da ni ne pokušaju da napadnu Srbe:

"Pošto ćemo morati da zaštitimo svoj narod"."Nemoj da govore da ja pretim, ja ne pretim, samo ih molim da ne ubijaju Srbe - moja je molba da ne ubijaju Srbe, jer Srbija to neće dozvoliti", naglasio je Vučić.Ponovio je da je njegova molba kosovskim Albancima da se "ne igraju mirom" I da "ne ugroze ono što smo dugo, dugo gradili, a to su mir I sigurnost za sve građane", istakao je Vučić."Moja poslednja molba I upozorenje svim Albancima na Kosovu I Metohiji jeste da nećemo dozvoliti napade na Srbe. Nikome nećemo dozvoliti da nekažnjeno ubija Srbe", naglasio je Vučić.Srbe je pozvao da ostanu na svojim ognjištima.I to je sve što imam da kažem, zaključio je Vučić i rekao da večeras neće odgovarati na novinarska pitanja.

Pogledajte prenos Vučićeve konferencije za novinare

Čekamo konferenciju za novinare premijera Aleksandara Vučića, kada ćemo čuti sve pojedinosti o situaciji i šta dalje da radimo”, objasnio je Igor Kozarev iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

18.54 - Srbija želi mir. Ovo je poslednja molba i upozorenje Albancima na KiM i poruka Srbima, oni trebaju da ostanu na svojim ognjištima, a moja poruka Albancima da ne pokušavaju Srbe napasti oružjem jer te napade neće dozvoliti.

18.53 - Priština planirala ratne igre za koje je imala nečiji blagoslov.

18.52 - Jedinica Rosu iz Lužana poslata je danas sa dugim cevimada uhapsi mašinovođu i putnike, i time izazove sukobe širokih razmera. Tražio sam hitne razgovore koje sam obavio sa Frederikom Mogoerini i rekoa da sam razočaran ponašanjem EU. Tokom večeri obavestićemo Rusiju, sutra Kinu i potpresednika SAD Bajdena.

18.50 - Albanski specijalci poslati su da miniraju prugu Kosovska Mitrovica Beograd.

18.49 - Jutros u 8,30 za KM krenuo je putnički voz, a ne tenk, koji treba da spaja ljude. Voz je krenuo ,a onda su počele da se događaju nelogične stvari.

(EPK)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track