PREOKRET U APATINU: Demokrata i radikal omogućili da SNS formira vlast u Apatinu
Foto: By Szeder László - Сопствено дело, CC BY-SA 4.0, Https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=424

Preletačevići

PREOKRET U APATINU: Demokrata i radikal omogućili da SNS formira vlast u Apatinu

Politika -

Za predsednika Skupštine opštine izabran je Milan Škrbić, sadašnji član SNS, a nekadašnji radikal, a nakon tajnog glasanja za predsednika opštine izabran je Radivoj Sekulić, takođe iz SNS, lokalni biznismen i vlasnik kompanije Aluplast

APATIN - U Apatinu su odbornici do tada vladajuće Socijalističke partije Srbije (SPS) napustili konstitutivnu sednicu Skupštine opštine kada se videlo da je Srpska napredna stranka (SNS) uspela da obezbedi većinu za formiranje nove vlasti u toj opštini. ...Nosilac liste Demokratske stranke, lekar urolog dr Bruno Urbanovski, kao i nosilac liste Srpske radikalne stranke (SRS) dr Miodrag Pavlović na poslednjim izborima, podržali su jutros apatinske naprednjake i dali im većinu potrebnu za formiranje vlasti u toj opštini.

Za predsednika Skupštine opštine izabran je Milan Škrbić, sadašnji član SNS, a nekadašnji radikal, a nakon tajnog glasanja za predsednika opštine izabran je Radivoj Sekulić, takođe iz SNS, lokalni biznismen i vlasnik kompanije Aluplast.

Srpska napredna stranka je nakon završetka konstitutivne sednice saopštila da je Sekulića na mestu predsednika Opštine Apatin podržalo 12 odbornika SNS, 1 odbornik SRS, 1 odbornik SVM i 1 nezavisan odbornik.

"Miodrag Pavlović je izabran na listi Srpske radikalne stranke i odlučeno je da on pristupi našoj koaliciji i tu je sve jasno. Bruno Urbanovski je izabran na listi DS-a i on je odlučio da da podršku ovoj većini. To je njegovo lično pravo", kaže predsednik Skupštine opštine Apatin Milan Škrbić.

Radivoj Sekulić, predsednik opštine, zadovoljan je tokom današnje sednice.

"Izabran sam na četiri godine i ako nešto ne uradim dobro, narod će me smeniti. Zašto sada na silu ili bilo kakvi pokušaji. Bilo je svega, ali ne bih da komentarišem. Zadovoljan sam današnjim danom, lepo je proteklo sa naše strane", kaže Sekulić.

Odbornici Socijalističke partije Srbije skupštinu su napustili posle verifikacije mandata. Vlast u Apatinu izgubili su posle 12 godina.

"Možda je tako i bolje. Vjerica Radeta, iz Srpske radikalne stranke, kada je bila u Apatinu da prisiljava radikale da pređu na drugu stranu, rekla je da će Apatin ostati izolovan ukoliko naprednjaci ne budu na vlasti", kazao je bivši predsednik Opštine Apatin Živorad Smiljanić (SPS).

Skupština opštine Apatin ima 29 odbornika. Po 12 mandato osvojili su socijalisti i naprednjaci, po dva radikali i demokrate i jedan mandat Savez vojvođanskih Mađara.

Za zamenika predsednika Opštine izabrana je Dubravka Korać, za zamenika predsednika Skupštine opštine izabrana je Nika Petrović. Za sekretara SO Apatin izabran je Marko Đumić.

"Kidnapovanje" Pavlovića

Lokalna Televizija Apatin najavljivala je ovu sednicu kao jednu od najburnijih sednica Skupštine opštine u istoriji Apatina, a možda i Vojvodine.

Apatin je već više nedelja u centru medijske pažnje zbog onoga što se dešavalo posle izbora održanih 24. aprila, a što je kulminiralo prošlonedeljnom navodnom otmicom dr Miodraga Pavlovića, nosioca liste SRS u lokalnoj skupštini.

Dosadašnji predsednik opštine Apatin iz SPS Živorad Smiljanić optužio je tada lokalne naprednjake, kako su preneli mediji, da su "kidnapovali" Pavlovića ispred zgrade opštine kada je trebalo da se sastane sa njim.

Pavlović je iste večeri, u telefonskoj izjavi Tanjugu, demantovao glasine o tome da je kidnapovan i dodao da se radi o želji da se "diskredituje Srpska napredna stranka ili pojedini njeni članovi".

Reagovao je tada i Opštinski odbor Srpske napredne stranke, koji je saopštio da Smiljanić "obmanjuje i izmišlja sa ciljem da prekroji volju građana i da manipulacijama pokuša da promeni broj odbornika u korist SPS, jer je izgubio izbore u Apatinu, dobivši samo 12 od 29 mandata".

Televizija Apatin objavila je snimke sigurnosnih kamera, na kojima se vidi kako odbornik radikala, zajedno sa još nekoliko ljudi, ispred Skupštine opštine ulazi u džip, koji zatim odlazi u nepoznatom pravcu.

TV Apatin napominje da su njeni novinari zbog tog snimka doživeli "veliki broj pretnji, šikaniranja, ucena i napada", zbog toga što "ne izveštavaju po volji pojedinaca".

Urbanovski će biti isključen iz DS

Dr Bruno Urbanovski, koji je svojim glasanjem u Skupštini opštine Apatin omogućio Srpskoj naprednoj stranci da dođe na vlast, biće isključen iz Demokratske stranke, saopštila je danas DS.

"Demokratska stranka je nastala pre dvadeset šest godina upravo da bi se borila protiv sistema vrednosti koji već četiri godine stvara Srpska napredna stranka, da bi se borila za demokratiju, moderno, uređeno društvo, vladavinu prava, jake institucije i bolji život građana", dodaje se u saopštenju.

Zbog toga je odluka Predsedništva da sa Srpskom radikalnom strankom i Srpskom naprednom strankom neće ulaziti u koalicije ni na jednom nivou, neće sa njima sarađivati, niti im omogućavati da dobiju priliku da i dalju upropaštavaju živote građana Srbije bila jedina logična i jedina moguća, kažu demokrate.

"Srpska napredna stranka, koja je već u toj opštini kidnapovala, zastrašivala i ucenjivala odbornike, ne sme imati nikakvu podršku nikoga iz Demokratske stranke i ničiji lični interes neće biti ispred interesa građana Srbije", saopštila je DS.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track