PREPUCAVANJE: Rusija i Kina preko Srbije ratuju sa Evropom!
Foto: Beta, Ap

Sad Moskva optužuje Zapad da nas ucenjuje

PREPUCAVANJE: Rusija i Kina preko Srbije ratuju sa Evropom!

Politika -
Portparol ruskog šefa diplomatije Aleksandar Lukaševič izjavio da je neprihvatljivo ucenjivati Srbiju članstvom u Uniji preko Rusije. Komesar Johanes Han kaže da ga je premijer Vučić uverio u evropski put Srbije

BEOGRAD - Ruski državni funkcioneri ekspresno su odgovorili na optužbe EU i Nemačke da ucenjuju Srbiju podrškom koju joj daju povodom Kosova, ali i isporukama gasa. Pre nekoliko dana kancelarka Angela Merkel izjavila je da je zabrinjava ruski uticaj na Srbiju, što su pojasnili parlamentarci Bundestaga tvrdeći da Rusija pokušava da nas uceni.Usledio je odgovor portparola ruskog ministarstva spoljnih poslova Aleksandra Lukaševiča, koji je izjavio da je neprihvatljivo ucenjivati Srbiju da uvede sankcije Rusiji i to uslovljavati pridruživanjem EU.Neprijateljski- Sankcije su apsolutno neprijateljske. Posebno su neprihvatljive metode koje koriste naše evropske kolege prisiljavajući druge zemlje da nam uvedu sankcije. Ovakvi metodi su daleko od civilizacije -rekao je Lukaševič.I Aleksej Puškov, predsedavajući u Odboru za spoljne poslove ruske Državne dume, kaže da je EU ta koja ucenjuje Srbiju.- Problem za Srbiju je to što neće uskoro ući u Evropsku uniju. Ukoliko krene stazom sankcija protiv Rusije sada, samo će se povinovati uceni, niko je neće primiti u EU zbog ovoga za godinu dana - kazao je Puškov.S druge strane, komesar za susedstvo Johanes Han juče u Beogradu nije insistirao na pitanju sankcija Rusiji, iako je prethodnih dana bilo izjava da treba da se odredimo.Bez promene stava- Čuo sam Vučićev stav, koji je kristalno jasan, a to je da je put Srbije put ka EU. Kad ste član EU, učestvujete u procesu donošenja odluka - kazao je Han, dodajući da će naša zemlja u narednim danima i mesecima sigurno otvoriti neko od pregovaračkih poglavlja.Premijer Aleksandar Vučić je još jednom ponovio ono što govori i u Moskvi i Vašingtonu, Briselu, Beogradu.- Odluke koje se tiču Srbije i naših građana se donose u Beogradu Mi nemamo tri politike niti dve politike. Srbija vodi politiku u interesu građana, naš cilj je put u Evropsku uniju, nećemo uvoditi sankcije Rusiji, poštujemo ukrajinski teritorijalni integritet.

ReagovanjaTomislav Nikolić Sankcije Rusiji? Ne ovih godinaDanas, ovih časova, ovih godina, Srbija sigurno neće uvesti sankcije Rusiji. Srbija u ovom trenutku neće uvoditi sankcije Rusiji, ali moramo biti svesni da članstvo u EU podrazumeva zajedničku spoljnu politiku.Aleksandra Joksimović Nemačka jedina uzdržanaPostoji konsenzus 27 članica EU o otvaranju prvog pregovaračkog poglavlja, a zasad je uzdržana jedino Nemačka. Poseta Hana predstavlja ozbiljan podsticaj Srbiji za dalji proces reformi i približavanje Uniji. Važno je da se pokaže da je bar jedno poglavlje otvoreno u pregovorima.Borko Stefanović, DS da li nam je EU postavila ultimatum?Da li je tačno da današnja poseta komesara EU Johanesa Hana znači da je Srbija dobila ultimatum da uvede sankcije Rusiji i šta je zahtev EU? Tražimo od srpske vlade da što pre da odgovore na ova pitanja.Nikola Selaković, ministar pravde otvoriti poglavlje 23Srbija je usvojila nacionalne strategije za reformu pravosuđa 2013-2018. godine i borbu protiv korupcije, kao i njihove prateće akcione planove, koji se sprovode više od godinu dana. Očekujem da će Srbija do kraja godine imati i finalni akcioni plan za pregovore u oblasti poglavlja 23.Džou LI EU nameće volju SrbijiEU pokušava da nametne svoje vrednosti Srbiji, izjavio je Džou Li, zamenik ministra međunarodnog odseka Centralnog komiteta Komunističke partije Kine, aludirajući na zahteve iz EU da Srbija uvede sankcije Rusiji.- Koliko ja znam, pristupanje EU je prioritetni cilj Srbije. Koristeći to, EU nastoji da nametne svoje vrednosti Srbiji, postavljajući uvođenje sankcija Rusiji kao uslov za ulazak u Uniju. Taj izbor je problem s kojim je suočena srpska vlada - ističe Džou.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track