PREVARA: Lažni Dačić varao ambasadore, a evo šta pravi kaže na to!
Foto: Dragana Udovičić

Šef diplomatije ni kriv, ni dužan u nebranom grožđu

PREVARA: Lažni Dačić varao ambasadore, a evo šta pravi kaže na to!

Politika -

Nepoznata osoba se predstavljala kao ministar i sa fiktivne adrese Ivica.Dacic@mfa.gov.rs slala mejl našim ambasadama tražeći novac. Ministarstvo poslalo dopis svim predstavništvima da je reč o prevari

Ivica Dačić pokušavao je da izvuče novac od ambasadora i konzula u diplomatskim predstavništvima Srbije širom sveta, saznaje Kurir.Reč je, zapravo, o lažnom Ivici Dačiću, odnosno čoveku koji se predstavljao kao šef diplomatije. On je, prema rečima izvora našeg lista, sa lažne adrese Ivica.Dacic@mfa.gov.rs poslao mejl određenom broju diplomatskih predstavništava kako bi pokušao da izvuče novac od njih.

- Ministarstvo spoljnih poslova je odmah, pošto je saznalo za incident, poslalo dopis svim diplomatskim predstavništvima da je nekoliko njih dobilo mejlove sa lažne adrese ministra spoljnih poslova u pokušaju izvršenja finansijske prevare - kaže izvor našeg lista i dodaje:

- Ministarstvo je upozorilo zaposlene u predstavništvima - ambasadama i konzulatima, da je adresa lažna, da ne pripada ministru niti bilo kom ministarstvu u Vladi Srbije ili državnoj ustanovi.U dopisu se još navodi da ukoliko ambasada/konzulat primi ovakav mejl, hitno obavesti Ministarstvo spoljnih poslova.Ivica Dačić kaže za Kurir da se i nije mnogo potresao zbog ove prevare.

- Ma nisam, pa to nam je cena ove nove tehnologije, svakakve prevare mogu tako da se organizuju. Srećom, naši po ambasadama znaju da to nisam slao ja - rekao je on i dodao da prevarantu „ne bi slomio glavu ako bi ga uhvatio“. Kako nam je rekao, slučaj su iz MSP odmah prijavili policiji i BIA, ali oni nisu mogli da ga reše.

- Nisu ga još našli, koliko je meni poznato, jedino je utvrđeno da je to urađeno iz inostranstva. Ma internet treba ukinuti, biće nam svima lakše - kaže Dačić.

Veljko OdalovićINSISTIRAMO DA MUP TO ŠTO PRE REŠIVeljko Odalović, generalni sekretar ministarstva, rekao je da je MSP poslao dopis svim predstavništvima u svetu i obavestio nadležne organe.- Sad je na njima da urade svoj posao i mi insistiramo da se to što pre reši - kaže Odalović.Dačiću, dodaje, bilo je veoma neprijatno kad je saznao za pomenutu situaciju:- Sigurno da mu je bilo neprijatno, čovek je bio iznenađen, zatečen, jer je zloupotrebljen na najgrublji način. Da se nije brzo reagovalo, to je moglo da izazove baš ozbiljne indikacije.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Nova prevara na srpskim pumpama!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track