PRINČEVSKI PAR U SRBIJI Dačić: Princu Čarlsu pevaću Tamo daleko
Foto: Fonet

Naslednik britanske krune u martu stiže u našu zemlju

PRINČEVSKI PAR U SRBIJI Dačić: Princu Čarlsu pevaću Tamo daleko

Politika -
Prinčevski par iz Velike Britanije imaće sastanke sa najvišim državnim zvaničnicima u Srbiji, među kojima je i premijer Vučić. Bakingemska palata za Kurir: Posetu organizuje naša ambasada u Beogradu, od njih ćete dobiti sve detalje

BEOGRAD - Prestolonaslednik britanske krune princ Čarls i njegova supruga Kamila posetiće Srbiju u martu, tokom turneje po zapadnom Balkanu, objavljeno je juče na zvaničnom sajtu princa od Velsa.U saopštenju Bakingemske palate navodi se da je reč o zvaničnim posetama kraljevskog para, koji će, pored Srbije, boraviti i u Hrvatskoj, Kosovu i Crnoj Gori. Kako su rekli u Bakingemskoj palati za Kurir posetu organizuje britanska ambasada u Beogradu koja će uskoro imati više detalja.Sastanak s VučićemKako Kurir saznaje u kabinetu premijera Srbije, princ Čarls će se tokom posete sastati sa prvim čovekom srpske vlade Aleksandrom Vučićem, a pretpostavlja se i sa ostalim najvišim zvaničnicima.Ivica Dačić, šef diplomatije, kaže za Kurir da je dolazak princa Čarlsa u Srbiju dobra i važna vest za odnose dve zemlje.- Retke su posete britanskih najviših zvaničnika. Poslednji premijer koji je došao u tadašnju Jugoslaviju bila je Margaret Tačer - naveo je Dačić, dodajući da veruje da će imati prilike da se s njima sastane. Na pitanje da li će za princa otpevati neku pesmu, Dačić odgovara da bi to uradio sa zadovoljstvom.- Nadam se da će biti prilike i za pesmu. Ako bude, moj izbor će sigurno biti „Tamo daleko“ - naveo je na kraju Dačić.Patrijarh srpski Irinej takođe je kao pozitivnu ocenio vest o dolasku prestolonaslednika britanske krune.- Bilo bi mi zadovoljstvo da ugostim princa Čarlsa. On je, kao što je poznato, nekoliko puta posetio Hilandar i upoznat je s vrednostima srpske kulturne i verske baštine - rekao je patrijarh Irinej.Dobra porukaDragomir Acović, član Krunskog saveta, kaže da je najava dolaska predstavnika britanske krune dobra poruka jer oni, iako ne vode zvaničnu politiku, nikad u posete drugim zemljama ne idu privatno, već u ozbiljnoj koordinaciji sa britanskom vladom.- Kada bilo ko od članova kraljevske porodice posećuje druge zemlje, znak je da Velika Britanija hoće da pošalje pozitivnu poruku i to je uvek gest dobre volje. Sledeći korak može da bude poseta premijera Velike Britanije - rekao je Acović.Podsetimo, princ Čarls je osam puta boravio u regionu, a poslednji put 2007. godine, kada je sa suprugom Kamilom posetio Bosnu i Hercegovinu. Na teritoriji Srbije poslednji put bio je 1999. godine, kada je posetio Kosovo.

Latiće se mikrofona... Dačić se sprema za doček princa Čarlsa
Latiće se mikrofona... Dačić se sprema za doček princa Čarlsa

Aleksandar KarađorđevićTOPLO ĆEMO IH DOČEKATIPrestolonaslednik Aleksandar Karađorđević za Kurir kaže da je vest o dolasku princa Čalsa divna, ali da još ne zna da li će se s njim sastati.- Zaista je divna vest da će princ od Velsa i vojvotkinja od Kornvola posetiti Srbiju i naš region. Ova poseta je još u fazi planiranja i tek je zvanično najavljena. Znam da će biti toplo dočekani u Srbiji od naše vlade i našeg naroda, kao i u susednim zemljama - rekao je Karađorđević.

DobrotvorPOKLONIO 650.000 FUNTI ZA HILANDARPoznato je da je princ Čarls veliki poklonik manastira Hilandar, koji je i posetio 2000. godine. On je nakon požara koji je razorio manastir na Svetoj gori poklonio 650.000 funti. Inače, njegov otac princ Filip je bio Grk pravoslavne veroispovesti.

Elizabeta volela MaršalaTITO GOSTIO KRALJICU NA BRIONIMAKraljica Elizabeta II je od 17. do 22. oktobra 1972. bila u zvaničnoj poseti tadašnjoj Jugoslaviju. Tito ju je ugostio u Beogradu, zatim na Brionima, svojoj letnjoj rezidenciji, a tada je upriličena njena poseta ergeli lipicanera u Ðakovu. Ovo nije bio jedini put da su se susretali, Josip Broz Tito bio je njen gost i u Bakingemskoj palati. Poslednja njena poseta Jugoslaviji bila je 1980. godine, na Titovoj sahrani. Interesantno je da je britanska kraljica pre 40 godina ordenom odlikovala titovog violinistu Pantu Pauneskua, koji je pratio Maršala punih 27 godina. Violinista je svirao pred više od sto svetskih državnika.

SVE POSETE PRINCA ČARLSA REGIONUOktobra 1978. godine posetio je tadašnju SFR Jugoslaviju (Hrvatsku, Srbiju, Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru)Marta 1993. godine - Bosnu i Hercegovinu i HrvatskuFebruara 1996. godine - Bosnu i Hercegovinu i HrvatskuSeptembra 1999. godine - posetio je KosovoJula 2004. godine - Bosnu i HercegovinuMarta 2007. godine sa vojvotkinjom od Kornvola Kamilom Parker Bols posetio Bosnu i Hercegovinu

REAGOVANJABorko Stefanović, Levica SrbijeBEZ KORISTI ZA NAŠU ZEMLJUNije loše da večiti prestolonaslednik dolazi u posetu Karađorđevićima. To je dobra vest, ali ne vidim neku konkretnu korist za Srbiju.Aleksandar Popović, DSSNEK PRIZNA GREŠKU S KOSOVOMBritanija je priznala takozvanu Republiku Kosovo. Lobirala je prijem tog čuda u Unesku. Hoće li princ da prizna grešku?Vojislav Šešelj, SRSON SLUŽI ZA PROPAGANDUPoseta princa Čarlsa nema politički značaj. On služi za propagandu svoje zemlje i nije relevantna politička figura.Balša Božović, DSPRIJATELJ SRBIJELepo je da imamo dobre odnose sa dinastijama širom sveta, naročito u slučaju princa Čarlsa, koji je prijatelj Srbije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track