PRIŠTINA OTIMA TREPČU Đurić: Predložiću vladi da odmah zatraži hitnu sednicu Saveta bezbednosti UN!
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Pokušaj da se dovrši etničko čišćenje Srba sa Kosova i Metohije

PRIŠTINA OTIMA TREPČU Đurić: Predložiću vladi da odmah zatraži hitnu sednicu Saveta bezbednosti UN!

Politika -

BEOGRAD - Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić održao je danas vanrednu konferenciju za novinare povodom Rudarsko-metalurškog kombinata "Trepča".

- Vlada Srbije će u ponedeljak zatražiti hitnu sednicu Saveta bezbednosti UN o otimanju srpske imovine i kršenju rezolucije 1244 na kojoj počiva mir i stabilnost u regionu - rekao je Đurić u Vladi Srbije.

OTIMANJE TREPČE: Srpska lista napustila salu tzv. kosovske skupštine

On je dodao da odluka privremenih institucija u pprištini o konfiskaciji Rudarsko-metalurškog kombinata Trepča nije važeća za vladu, privredne subjekte i građane srbije.

- Odluka prištinskih vlasti o Trepči je pokušaj da se dovrši etničko čišćenje Srba sa Kosova i Metohije - rekao je Đurić.

Foto: Aleksandar Jovanović
Foto: Aleksandar Jovanović

Đurić je jutros izjavio da je odluka privremenih institucija u Prišštini o konfiskaciji Trepče nevažeća za Vladu Srbije, njene institucije, privredne subjekte i za građane RS.

On je na konferenciji za novinare najavio da će Vladi predložiti da u ponedeljak zatraži hitnu sednicu SB UN o otimanju srpske imovine i kršenju rezolucije 1244 na kojoj počiva mir i stabilnost u regionu.

"Ako o tome ne žele da razgovaraju u Briselu, moraće da se razgovara u UN", rekao je Đurić.Trepča je temelj našeg postojanja na Kosovu i Metohiji, porucio je direktor Kancelarije za KiM i istakao da je odluka privremenih institucija u Prišštini o konfiskaciji "Trepce" nevažeca za Vladu Republike Srbije.

Foto: Aleksandar Jovanović
Foto: Aleksandar Jovanović

On je istakao i da odluka prištinskih vlasti o Trepči predstavlja pokušaj da se dovrši etničko čišćenje Srba sa Kosova i Metpohije."Odluka je nevažžeća i ne proizvodi pravna dejstva, ni posledice kada je rec o radno-pravnim odnosima, dužnicko-poverilackim odnosima i drugim obligacionim odnosima koje kombinat ima", rekao je Đuric.To je udar na pravo naroda da postoji na jednom podrucju, jer "Trepca" je temelj našeg postojanja na KiM, rekao je direktor Kancelarije.Kosovski parlament usvojio je nocas u drugom citanju zakon o "Trepci".Od 93 prisutna poslanika 79 je glasalo za, 14 je bilo uzdržžano. Poslanici Srpske liste napustili su skupštinsku salu nakon usvajanja nacrta zakona.

Podsetimo, kosovski parlament usvojio je noćas u drugom čitanju zakon o Trepči, javljaju prištinski mediji.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Odmah nakon usvajanja nacrta zakona u prvom čitanju, poslanici Srpske liste napustili su juče skupštinsku salu, a kako je javio RTK2, za njih je to zasedanje parlamenta tada bilo završeno.

Tim nacrtom, predviđa se 80 odsto vlasništva vlade u Prištini nad Trepčom i ulazak vlade u moguća partnerstva sa privatnim sektorom.

Usvajanju zakona su se protivili poslanici Srpske liste.Kosovski premijer Isa Mustafa je, iznoseći pred poslanicima detalje o tome kako bi Trepča trebalo da bude organizovana, potvrdio ranije navode srpskih predstavnika da će Trepča Sever biti - ugašena.

Stojković: Raseljeni uz Marka ĐurićaPredsednik Koalicije raseljenih lica sa Kosova i Metohije Miloš Stojković izjavio je danas da odnos Brisela prema srpskoj imovini na Kosovu nije u duhu evropskih vrednosti.

"Srpska imovina na Kosovu i Metohiji isto je što i Srbija na teritoriji Kosova i Metohije. Ako nam neko otima imovinu, onda nam otima i Srbiju", rekao je Stojković za Komentar-pres.Prema njegovim rečima, ako nema Srbije na Kosovu onda Srbija i ne postoji.Stojković je rekao da raseljeni podržavaju direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića u borbi za srpsku imovinu na Kosovu. "Mi raseljeni svoju imovinu ne dajemo nikom i učinićemo sve što je potrebno da pomognemo vlastima u Beogradu da odbrane državnu imovinu na teritoriji Kosova i Metohije", rekao je Stojković.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track