PRIŠTINA SPREMA ODMAZDU! Hapšenje direktora kosovske policije bi moglo da izazove haos
Foto: Fonet/Ap

PRIŠTINA SPREMA ODMAZDU! Hapšenje direktora kosovske policije bi moglo da izazove haos

Politika -

Srbija je uhapsila Tačija i on je sproveden u Niš po optužnici za ratne zločine! Nije reč o kosovskom premijeru, nego o Nehatu Tačiju, direktoru kosovske policije za region Kosovske Mitrovice.

On je uhapšen na administrativnom prelazu Končulj u noći između srede i četvrtka, po poternici iz 2010. zbog krivičnog dela terorizma.

Prema rečima predsednika skupštinskog odbora za KiM Milovana Drecuna, "odmazda Prištine" zboga hapšenja Tačija je nešto što bi moglo da se očekuje.

- Neki revanšizam ili suludi potezi Prištine posle ovoga bi mogli da se očekuju, ali to nije prihvatljivo. Mora ozbiljno da se radi na procesuiranju svih koji su optuženi za ratne zločine bez obzira na to na kojoj se funkciji nalaze. Inače, najveći broj zločinaca iz redova OVK se posle 1999. udomio u jedinicama KPS-a, ali to ne znači da imaju imunitet za zločine - rekao je Drecun.

Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Nehat Tači, koji je inače veteran OVK, rodom je iz Uroševca, a iz izvora bliskih istrazi, istraga protiv direktora KPS-a i njegovog brata Agima Tačija pokrenuta je još 2009. po zahtevu Okružnog javnog tužilaštva u Prištini zbog sumnje da su izvršili krivično delo terorizma iz člana 312 Krivičnog zakonika.

Prema nezvaničnim saznanjima, istraga protiv Nehata Tačija pokrenuta je zbog sumnje da je vršio prisilno iseljavanje srpskog, ali i nealbanskog stanovništva tokom 1999.godine. U toku istrage saslušan je i jedan oštećeni kome je prećeno da mora da se iseli, a čija je kuća potom i zapaljena. No, zbog nedostupnosti osumnjičenih istraga je 2010. prekinuta i tako je bilo do srede, kada je uhvaćen na administrativnom prelazu.

Vršio etničko čišćenje

Tači je bio ključni izvršilac etničkog čišćenja u Kosovskoj Mitrovici i okolini 1998. i 1999. godine, o čemu postoje izjave preživelih svedoka, saopštilo je danas Udruženje porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji. Tači je naređivao otmice Srba 1998. i 1999. godine, kao tadašnji lokalni komandant. U udruženju navode da o Tačijevim zločinima postoje i pisane izjave Srba u srpskom Tužilaštvu za ratne zločine, koji su u međuvremenu umrli.

(Alo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track