PRIŠTINA STRAHUJE OD NOVOG PORAZA: Zasad bez odluke o zahtevu za prijem u Unesko
Foto: Fonet

PRIŠTINA STRAHUJE OD NOVOG PORAZA: Zasad bez odluke o zahtevu za prijem u Unesko

Politika -

PRIŠTINA - Zamenik kosovskog ministra spoljnih poslova Valjon Murtezaj izjavio je da još nije donesena konačna odluka o tome kada će Kosovo aplicirati za članstvo u Unesko.

Murtezaj je rekao da kosovske institucije, pre svega ministarstvo spoljnih poslova, intezivno rade na unapređenju dosijea za apliciranje, u odnosu na prošli put, ali je istakao da konačne odluke o tajmingu aplikacije još nema.

Kako je naveo, "mnoge okolnosti treba da se analiziraju, dešavanja unutar Uneska, dešavanja na Kosovu, u regionu i sve to utiče na proces".

"Moramo da budemo pažljivi da se ne ponovi nova situacija u kojoj nećemo imati uspeha. U slučaju apliciranja po drugi put, moramo da imamo sigurne šanse da ćemo se učlaniti", rekao je Murtezaj za Radio Slobodna Evropa.

Murtezaj nije direktno odgovorio na pitanje da li je sigurno da će Kosovo aplicirati za članstvo u Unesko ove godine, navodeći samo da se "radi na unapređenju dokumentacije, radi se o nizu strateških dokumenata, zakona i dr" i da u ovom trenutku, ne može da kaže da će Kosovo aplicirati sada ili nekom drugom prilikom jer, kako je ocenio, mnoge okolnosti određuju donošenje takve odluke.Interpol, Unesko i Savet Evrope su tri institucije u kojima Priština teži da dobije svoju stolicu.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

TAČI SE SPREMA ZA RAT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track