PROŠLO 20 GODINA OD LUPANJA U ŠERPE Živković: Narod odlučno branio svoja prava posle izborne krađe!
Foto: Printscreen YouTube I Nebojša Mandić

Dve decenije od početka velikih građanskih protesta

PROŠLO 20 GODINA OD LUPANJA U ŠERPE Živković: Narod odlučno branio svoja prava posle izborne krađe!

Politika -

Pre tačno 20 godina tadašnji režim pokušao je da pokrade narodnu volju falsifikovanjem rezultata lokalnih izbora. Narod je odgovorio odlučnošću da odbrani svoja prava, podsetio se početka građanskih protesta lider Nove stranke Zoran Živković.

"To je bio početak kraja tragične Miloševićeve Srbije u kojoj su bezakonje, socijalno beznađe i politička represija bili glavne poluge bezočne i razarajuće samovolje. Na današnji dan pre dve decenije, u drugom krugu lokalnih izbora, opoziciona koalicija „Zajedno“ pobedila je u Beogradu, Nišu, Novom Sadu, Kragujevcu i drugim velikim gradovima. Građanski protesti protiv prekrajanja takvih rezultata otpočeli su u Nišu, pod vođstvom Zorana Živkovića, i ubrzo se proširili na celu Srbiju. Osamdeset i osam dana hrabri građani naoružani samo pištaljkama i odlučnošću borili su se protiv batinaša, vodenih tenkova, prljave propagande huškačkih medija. I izborili su se – zakon je nadvladao silu. To je bila prva pobeda koja je četiri godine kasnije dovela i do potpune kapitulacije Miloševićevog režima", saopšteno je iz Nove stranke.

Foto: Zorana Jevtić
Foto: Zorana Jevtić

Zato je današnji dan podsetnik na građansku hrabrost i istrajnost u odbrani prava da biramo u kakvoj Srbiji želimo da živimo, ističu iz NOVE.

"Srbija je danas ponovo u raljama represije. Povampirene snage '90-ih uvode silu na mala vrata, institucije se gaze, pravo negira, laži suspenduju istinu. Građanin je ponovo unižen i ojađen. Takvo razaranje društva mora se što pre zaustaviti, a izbori naredne godine su prilika za to. Tada građani biraju u kakvoj Srbiji žele da žive, i to treba da učine promišljeno: da li u Srbiji koja se sintagmama "strani plaćenici" i "domaći izdajnici" uvodi u stanje kolektivne psihoze, a strah proizvodi da bismo zaboravili na prazne novčanike, ili u Srbiji u kojoj vlada pravo, a ne sila", zaključuju iz Nove stranke.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track