(KURIR TV) "PROTIV DIKTATURE" 21.DAN Protestima se pridružili prosvetari, podrška stiže i iz Zagreba
Foto: Kurir

(KURIR TV) "PROTIV DIKTATURE" 21.DAN Protestima se pridružili prosvetari, podrška stiže i iz Zagreba

Politika -

Studenti i nezadovoljni građani okupili su se 21. dan zaredom u Beogradu, ovog puta ispred Doma Narodne skupštine. Oni i dalje traže ispunjenje svojih zahteva. Današnjim protestima pridružili su se i prosvetni radnici, a poruke podrške uputili su i studenti iz Zagreba.

21.20 - Šetnja je završena a demonstranti su pozvali sve okupljene na nastavak druženja u parku kod Skupštine.

21.15 - Demonstranti ispred prostorija RIK-a uzvikuju "Nisi naš predsednik"

21.00 -Od zgrade Vlade su prošetali Nemanjinom ulicom da bi nakon kraćeg zadržavanja na trgu Slavija produžilu ulicom kralja Milana došli ispred prostorija "studia B" gde su uzvikivali parole upućene protiv te televizije. Trenutno se sa razglasa čuje pesma "Vuče, vuče bubo lenja".

20.36 - Demonstranti su stigli ispred zgrade Vlade, gde su se zaustavili, seli i "onesvestili se".

20.29 - Šetnja se nastavlja ulicom Kneza Miloša ka zgradi Vlade Srbije. U povorci i glumica Dušica Žegarac.

Foto: Nemanja Gavrilov
Foto: Nemanja Gavrilov

20.13 - Povorka je nakon kraćeg zadržavanja ispred zgrade "Politike" produžila Svetogorskom i Takovskom ulicom da bi se zaustavila ispred RTS-a, gde su okupljeni položili cveće i minutom ćutanja odali počast poginulima u bombardovanju.

19.50 - Demonstranti se trenutno nalaze u Makedonskoj ulici i pevaju "Onesvesti se" aludirajući na incident sa studentom u emisiji "Ćirilica"

Foto: Nemanja Gavrilov
Foto: Nemanja Gavrilov

19.45 - Ruta, kao i prethodnih dana, ide preko Trga republike kroz Makedonsku ulicu.

19.23 - Povorka ide preko Terazija, okupljeni učesnici pevaju, duvaju u pištaljke, udaraju u bubnjeve... Istakli su transparent sa zahtevima i uzvikuju "Izađite napolje" i "Vrati konju glavu, Dragane".

19.18 - Demonstranti su krenuli u protestnu šetnju ka Trgu Republike.

19.00 - Studentima se obratio i Goran Herling, nastavnik engleskog jezika iz gimnazije Mihajlo Pupin iz Kovačice, kao i jedan od studenata sociologije iz Niša koji su skrenuli pažnju na, kako kažu, alarmantno stanje u obrazovanju i brojne probleme sa kojima se mladi u Srbiji svakodnevno suočavaju, poput rada na crno.

18.50 - Skupu se obratio Ðokica Jovanović, profesor sa katedre za sociologiju Filozofskog fakulteta u Nišu i član udruženja pokreta slobodnih stanara. Pogledajte obraćanje profesora Jovanovića.

- Nisam mogao da odbijem poziv svojih studenata iz Niša, mislim da se takav poziv ne sme odbiti, i tamo i ovde video sam grupe slobodnih ljudi koji ne podležu nikakvom autoritetu, ni sili koja hoće da im se nametne. Znam da mnoge porodice imaju bistru decu ali nemaju para da ih školuju i zato bi obrazovanje trebalo da bude besplatno, kao i zdravstvo, jer kapitalizam nema tu šta da radi. Društvene šanse moraju da budu dostupne svima podjednako.

18.40 - Danas smo ovde da bismo istakli da su naši problemi gotovo isti kao i problemima u obrazovanju. Želimo da se ceni obrazovanje, ono što sam naučili, obrazovanje ima vrednost i zato smo tu da to pokažemo - rekla je jedna od učesnica protesta.

Nikolić Marija 22 god, studentikinja

- Ovde sam, na prostestu, jer ne želim da odem. Ne želim da me majka uči da spremam sarmu preko skajpa, već uživo. Došala sam da podržim prosvetare zato što sam student i zato što smatram da su edukacija, obrazovanje i emancipacija jako važne za nas da ne budemo banana država već da imamo pametne, mlade ljude. Da ne idemo preko granice čim završimo fakultet, već da posao imamo kod kuće - rekla je Marija za Kurir.

Foto: Nemanja Gavrilov

18:00 - Stotinak građana i studenti nezadovoljni opštim stanjem u državi po 21. put su se okupili da izraze "Protest protiv diktature". Nose transparente "Fabrike radnicima, budžete studentima", "Kupi nam diplome Nebojša" i "Obrazovanje za sve", kao i one posvećene nedavno preminulom Raši Popovu.

Studentski zbor Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu danas je podržao proteste "Protiv diktature" u Srbiji, navodeći da Hrvatsku i Srbiju muče isti problemi.

- Borimo se solidarno pritiv samovolje pojedinaca, cenzure i instrumentalizacije medija, za besplatno i javno dostupno obrazovanje, koje ne može i ne sme služiti tržištu, obrazovanje koje treba da služi društvu i oslobodi se okova profita i kapitala - stoji u poruci studenata iz Zagreba.

Tu je i beli golf sa zvučnicima iz kojih se čuje muzika, a demonstranti su najavili da su danas tu da pruže podršku prosvetarima.

Foto: Nemanja Gavrilov
Foto: Nemanja Gavrilov

(Foto: Nemanja Gavrilov)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track