PROVALJENI: Informer potvrdio da se novinari još prate!
Foto: Damir Dervišagić

Dragan J. Vučićević se razotkrio

PROVALJENI: Informer potvrdio da se novinari još prate!

Politika -
Režimski tabloid objavio da je direktor BIA javio novinarki portala Kurira Svetlani Vojinović da je oslobođen talac iz Libije

BEOGRAD - Dnevni list Informer, čiji je glavni urednik Dragan J. Vučićević, u jučerašnjem izdanju praktično je potvrdio da se novinari u Srbiji i dalje prate.

Ovaj list je, naime, objavio informaciju da je direktor BIA Aleksandar Ðorđević dojavio novinarki portala Kurira Svetlani Vojinović da je Srđan Babić, bivši telohranitelj Zorana Ðinđića, oslobođen u Libiji.Sagovornici Kurira upozoravaju da sve ovo upućuje na zaključak da je Vojinovićeva i dalje pod prismotrom jer kako bi drugačije do novina bliskih vlasti stigla informacija o susretu Vojinovićeve. Podsetimo, inspektor MUP obelodanio je pre nekoliko dana da su Vojinovićevu 2014. pratili pripadnici Odeljenja za bezbednost pri kabinetu ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića.Vučićević nije želeo da objasni otkud mu te informacije i da li njegova saznanja znače da Vojinovićevu i dalje prate.Međutim, bivši operativac SDB Boža Spasić ističe da sve to upućuje da je Vojinovićeva i dalje „pod merama“.- A gde je praćenje, tu je i prisluškivanje. Ove mere se veoma retko i teško uklanjaju. A ako ne prisluškuju ili ne prate nju, oni prisluškuju nekog s kim kontaktira - kaže on.Predsednik NUNS Vukašin Obradović ističe da je sporno što se dovodi u pitanje pravo novinara da se sastaje sa izvorima.- Šta drugo novinar da radi nego da se sastaje sa svojim izvorima? Upravo je to jedan od osnovnih načina za dobijanje informacija. Potpuno je nenormalno dovoditi to u pitanje - napominje Obradović.Poenta tog teksta je, objašnjava on, pritisak na novinare i da se njime zapravo pošalje poruka „mi vas gledamo, znamo šta radite“.S druge strane, predsednica UNS i glavna urednica Politike Ljiljana Smajlović ne smatra da je tekst Informera pritisak na novinare.- I ja bih volela da znam kako je Informer saznao odakle Kuriru ekskluzivna informacija iz BIA. Rekla bih da i Kurir i Informer imaju odlične kontakte u toj agenciji - rekla je ona.Direktor BIA Aleksandar Đorđević nije odgovarao na pozive Kurira.(E. K.)

Ozna sve dozna... Dragan J. Vučićević i deo teksta u Informeru koji indirektno pokazuje da su novinari pod prismotrom
Ozna sve dozna... Dragan J. Vučićević i deo teksta u Informeru koji indirektno pokazuje da su novinari pod prismotrom

Zaštitnik građanaJANKOVIĆ ZAPOČEO KONTROLUNezavisno udruženje novinara Srbije saopštilo je juče da je zaštitnik građana Saša Janković pokrenuo postupak kontrole povodom izjave ministra policije Nebojše Stefanovića za RTS da će se uskoro povesti priča o praćenju novinarke.- Janković je obavestio NUNS da će u postupku kontrole utvrditi da li je Stefanović do saznanja o navodnim namerama nekih novinara došao na zakonit način - kažu u NUNS.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track