PRVI POTEZI NOVOG PREDSEDNIKA: Vučić se seli u Titov kabinet, zakletva 1. juna
Foto: Beta

Otkrivamo

PRVI POTEZI NOVOG PREDSEDNIKA: Vučić se seli u Titov kabinet, zakletva 1. juna

Politika -

Novoizabrani predsednik, kako je i obećao, neće koristiti zgradu na Andrićevom vencu, već Palatu Srbije

Premijer i lider SNS Aleksandar Vučić položiće 1. juna zakletvu za predsednika i od Tomislava Nikolića preuzeti funkciju, ekskluzivno saznaje Kurir.Najizvesnije je i da će novi šef države preći s Andrićevog venca u Palatu Srbije i to najverovatnije u Titov kabinet, koji inače pripada predsedniku.- Nije još poznato kada će se preseliti, da li odmah po polaganju zakletve ili za tri meseca, sve zavisi od toga kako budu napredovali radovi na pripremi tog prostora za rad. Tamošnji prostor je znatno lošiji, kabineti izgledaju mnogo drugačije, skromnije i sve je na nižem nivou od onog na Andrićevom vencu. Sećate se da je Tadić preuređivao Predsedništvo, udobnije je i luksuznije - kaže naš izvor.

Inače, poslednji korisnik predsedničkog kabineta u Palati bio je predsednik SCG Svetozar Marović, a svoj kabinet tamo je smestio i Vojislav Koštunica dok je bio predsednik SRJ. Ova kancelarija nalazi se u centralnom delu velikog zdanja na Novom Beogradu i predsednik Nikolić koristio je ovaj prostor uglavnom za svečane prijeme i sastanke s visokim zvanicama, kao i prilikom primanja akreditivnih pisama od ambasadora.Nikoliću mandat ističe 31. maja, a do tada će Vučić obavljati premijerske dužnosti. Ovo će biti prvi put da jedan skupštinski saziv bira dve vlade, ali će nova praktično nastaviti mandat aktuelne. Profesor ustavnog prava Vladan Petrov objašnjava za Kurir zašto ovo neće biti rekonstruisana, već sasvim nova vlada.- Zakon o Vladi jasno kaže da ostavkom premijera prestaje mandat i vladi. Međutim, ta nova vlada vezuje svoj život za aktuelni saziv parlamenta i praktično traje dok uživa poverenje u Skupštini, dakle najviše još tri godine - kaže naš sagovornik.Petrov objašnjava da od momenta kada Skupština konstatuje ostavku premijera Vučića, teče rok od 30 dana za formiranje nove vlade.- I ovom prilikom dešavaće se sve isto kao i posle parlamentarnih izbora. Vučić će sada u ulozi predsednika obaviti konsultacije i predložiti mandatara, Skupština će izabrati vladu, a novi premijer i ministri će pred poslanicima polagati zakletvu - objašnjava on.

O šetnji studenataPROTEST JE ZNAK DEMOKRATIJEKomentarišući proteste u nekoliko gradova Srbije posle izbora, Vučić je rekao da uvek ima ljudi koji nisu zadovoljni izbornim rezultatima.- To je demokratski proces. Niko nije intervenisao, dozvolili smo im da protestuju. To je pravi znak demokratije i kada imate sva prava na protest protiv nekoga bez bilo kakve smetnje i intervencije, to je znak demokratije. Veoma sam ponosan na to - rekao je Vučić.

Ambicija Vučić otkriva predsedničke planovePOVEZUJEMO STARU SFRJ I ALBANIJU!Premijer Srbije Aleksandar Vučić kaže da će se, kad postane predsednik Srbije, založiti za ekonomsko i tržišno povezivanje država bivše Jugoslavije i Albanije. Kako je objasnio u intervjuu portalu Politiko, to bi podiglo privredu ovih država i osnažilo regionalnu saradnju.- Ako se svi drugi saglase, postaćemo tržište sa 20 miliona ljudi. Moći ćemo da privučemo mnogo više investitora - rekao je Vučić.On je poseban entuzijazam pokazao kad su u pitanju infrastrukturni projekti, navodeći da bi se planiranim radovima putovanje iz Beograda do Sarajeva smanjilo na samo tri sata sa sadašnjih pet.- Taj put će zbližiti narode regiona. To je stara Jugoslavija, plus Albanija. To je politička ideja, ali bez ugrožavanja njihovog suvereniteta - rekao je Vučić.Prema njegovim rečima, BiH ostaje najveća pretnja stabilnosti.

D. Luković - I. Kljajić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track