PUCA KOALICIJA: U Vladi je kao na pijaci, ponovo idemo na izbore
Foto: Fonet

Analitičari veruju da nam ne gine izlazak na birališta

PUCA KOALICIJA: U Vladi je kao na pijaci, ponovo idemo na izbore

Politika -
Ministri su uvereni da će Vučić 15. oktobra najaviti vanredne parlamentarne izbore za početak 2016. Odluku ću doneti u skladu s interesima Srbije, a ne u skladu s partijskim interesima SNS, poručio premijer Vučić

BEOGRAD - Krenulo je, gotovo je. Ova pozicija Vlade Srbije je neodrživa. Velike su šanse da će izbora biti. U Srpskoj naprednoj stranci se uveliko spremaju za izbornu kampanju - tvrdi izvor Kurira blizak Vladi.- Svi očekujemo da će premijer Aleksandar Vučić 15. oktobra najaviti izbore. Veoma je napeto i svi se spremamo za to. Jednostavno, sve izgleda kao da idemo u susret novim republičkim izborima. Uostalom, kako bi se sad više sve ovo popravilo. Svi sve napadaju - dodaje on.I ministar odbrane Bratislav Gašić rekao je juče u razgovoru za Kurir da u Vladi preovladava stav da je izlazak na izbore najbolja opcija za Srbiju.- Moj lični stav je da treba izaći na izbore. Međutim, premijer s „brda vidi bolje“ i podržavam svaku njegovu odluku. Verujem da će on ispravno odlučiti - rekao je Gašić.

Pritisak na Vučića

Prepucavanja, pozivi na ostavku i prozivke na račun lojalnosti među pojedinim potpredsednicima u Vladi i ministrima koji su se intenzivirali u poslednjih nekoliko dana stvaraju psihološki pritisak na premijera da odluči u korist izbora, smatraju i sagovornici Kurira.Analitičar Milan Nikolić ističe da odnosi u Vladi pokazuju da ima zamora među ministrima, ali i da ima onih koji misle da umeju unapred da čitaju Vučićeve misli.- Pravi se galama u Vladi koja stvara psihološki pritisak na Vučića da raspiše izbore. Rekonstrukcija kojom bi se oslobodio ministara koji nisu dobro radili, nisu lojalni ili su prosto suvišni objektivan je razlog za izlazak na izbore. Međutim, mislim da je mnogo jači razlog to što bi Vučić dobio politički legitimitet kako bi odradio ozbiljne reforme - kaže Nikolić i dodaje da bi Vučić mogao i bez raspisivanja izbora da se otarasi nepoželjnih:

- On ima dovoljno jak autoritet i veliku podršku, rekonstrukciju Vlade može da napravi i bez izbora.Međutim, loši odnosi u Vladi povećavaju šanse da izbori budu raspisani, ocena je analitičara Zorana Stojiljkovića.- Ovo što se sada dešava, ova otvorena pijaca u Vladi, uvećava šanse za izbore. Odluka je samo na Vučiću - kaže Stojiljković.

Gledaju se samo rezultatiMeđutim, premijer ističe da će odluku o parlamentarnim izborima doneti ukoliko su oni u skladu s interesima Srbije, a ne na osnovu ličnih, partijskih ili drugih interesa.- Odluku o izborima ne donosim na osnovu dnevno-političkih stvari. Da li će Kori otići, da li će se ljutiti ministar poljoprivrede, da li ćemo dobiti poglavlja pre kraja godine... To će kao da mi pomogne na izborima? Ljudi gledaju da li neko radi i koliko radi svakog dana, i to su rezultati. Odluku ću doneti u skladu s interesima Srbije, a ne u skladu s partijskim interesima SNS ili neke druge stranke, ne u skladu s ličnim interesima, ili da li će u tom trenutku neki događaj biti dominantan u javnosti - naveo je Vučić.Njemu i drugim ministrima ostalo je da sačekaju 15. oktobar, kad će Vučić progovoriti o izborima, ali i o svim gorućim temama, kao što su afere „reketiranje“ i „prisluškivanje“, koje tresu Srbiju poslednjih nekoliko nedelja.

Oni su tražili promenePOLA VLADE KUKA DA SE ODRŽE IZBORIVanredne parlamentarne izbore zatražili su Nebojša Stefanović, ministar policije, Aleksandar Vulin, ministar rada, Zoran Babić, šef poslaničke grupe SNS, ali i predsednica Skupštine Maja Gojković. Rasim Ljajić, ministar trgovine, rekao je da očekuje vanredne izbore, dok je Bojan Pajtić, lider DS, rekao da su zbog lošeg stanja u zemlji neophodni izbori.

ERIN SIN ZA NOVI STARS: MOM TATI SMEŠTAJU GEJ AFERU SA DECOM

Dragutin Ojdanić: Bolje bi im bilo da ćute da Era ne progovori

Novi broj najtiražnijeg magazina STARS, prenosi intervju Dragutina Ojdanića sina poznatog pevača Ere Ojdanića kojeg su optužili da je imao gej odnose sa maloletnicima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track