PULS JAVNOSTI KOSOVA: Oko 94 odsto Albanaca protiv stvaranja Zajednice srpskih opština
Foto: Fonet

Većina Srba za

PULS JAVNOSTI KOSOVA: Oko 94 odsto Albanaca protiv stvaranja Zajednice srpskih opština

Politika -

PRIŠTINA - Oko 94% kosovskih Albanaca i pripadnika nesrpskih manjina protiv je formiranja Zajednice srpskih opština (ZSO), pokazalo je ispitivanje Pulsa javnosti predstavljeno 31. maja u Prištini. Istovremeno većina kosovskih Srba (69%) snažno ili donekle podržava osnivanje te asocijacije.

Istraživanje je pokazalo i da većina građana Kosova smatra da će normalizacija odnosa Beograda i Prištine biti od velike važnosti. Takođe su rezultati ukazali da je u odnosu na prethodno istraživanje zadovoljstvo građana institucijama Kosova, uz izuzetak Skupštine, poraslo.

Istraživanje je pokazalo da 32% kosovskih Albanaca, kao i 29% kosovskih Srba, smatra da osnivanje ZSO omogućava srpskim institucijama da nastave da funkcionišu na Kosovu. Međutim, dok je 35% kosovskih Albanaca izjavilo da osnivanje ZSO označava segregaciju na Kosovu između albanskog i srpskog dela, samo 17% kosovskih Srba deli isto mišljenje. Štaviše, 6% kosovskih Albanaca ocenilo je da je Zajednica srpskih opština ekvivalentna bosanskoj Republici Srpskoj, dok 20% kosovskih Srba veruje da bi to značilo kraj srpskih institucija na Kosovu.

Istovremeno oko 4% kosovskih Albanaca navelo je da ZSO ima neznatan uticaj na razvoj Kosova, dok je većina drugih etničkih grupa (48%) izjavila da stvaranje ZSO nije relevantno za njihove živote.

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

Kada je reč o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, većina kosovskih Srba (62%), kao i većina kosovskih Albanaca (56%) i ostale zajednice (52%) ocenili su da će normalizacija tih odnosa biti od velike važnosti. Skoro 54% kosovskih Albanaca i oko 25% kosovskih Srba ocenilo je da sporazum o demarkaciji granice Crne Gore i Kosova predstavlja najbitniju temu o kojoj treba postići dogovor tokom pregovora u Briselu.

Najveći problemi nezaposlenost, siromaštvo i korupcija

Najnovije istraživanje Pulsa javnosti pokazalo je i da su nezaposlenost, siromaštvo i korupcija najveći problemi građana Kosova. Rezultati su pokazali da je zadovoljstvo građana institucijama Kosova, sa izuzetkom Skupštine, povećano u rasponu od 4 do 16 procentnih poena u odnosu na prethodno ispitivanje Pulsa javnosti, dok je poverenje građana u Skupštinu Kosova smanjeno. Međutim, bez obzira na takve ocene, ukupan nivo zadovoljstva i dalje je prilično nizak.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track