PUTIN: Srbi, nikako ne idite u NATO!
Foto: Zorana Jevtić

Rusija reagovala na sporazum naše države i NATO

PUTIN: Srbi, nikako ne idite u NATO!

Politika -
Zvaničnici Ruske Federacije poručili su da očekuju da se Beograd neće približavati NATO. Premijer Vučić tvrdi da će NATO zaštititi Srbe na Kosovu i Metohiji

BEOGRAD - Zvaničnici Rusije reagovali su juče na izjavu srpskog premijera Aleksandra Vučića da je Srbiji NATO potreban kao saveznik, kao i na ratifikaciju sporazuma Srbije s tim vojni savezom, poručujući da očekuju da će Srbija ostati vojno neutralna.

- Uočavamo da Srbija razvija odnose sa NATO. Polazimo od toga da će se Beograd, kako su višekratno izjavljivali srpski zvaničnici, pridržavati politike neutralnosti, što je potvrđeno odlukom Skupštine Srbije - rekla je portparolka ruskog ministra spoljnih poslova Marija Zaharova.Potreban saveznikPrethodno je premijer Vučić, komentarišući ratifikaciju sporazuma Srbije i NATO u Skupštini, izjavio da Srbija ostaje vojno neutralna, ali da nam je NATO potreban kao saveznik da štiti i čuva srpski narod na Kosovu.- Sad je taj sporazum tema, a nije bio kad je potpisan, jer tema i meta treba da budem ja, a ne oni koji su ga potpisivali.

Je l‘ od NATO tražimo da zaštiti Srbe na severu Kosova, a nećemo da mu damo da dođe na sever Kosova? A gde ste uopšte videli te NATO vojnike? Nama je NATO potreban kao saveznik i da čuva naš narod na Kosovu, da ga ne bi čuvali ti licemeri... Hoćete da tražimo zaštitu za Srbe sa severa a da im ne damo da dođu do severa Kosova? - rekao je Vučić.Odgovarajući na izjave pojedinih predstavnika opozicije koji su kritikovali ratifikaciju sporazuma, Vučić im je poručio da mu „ne drže predavanja“.- Samo neka mi ne drže predavanja, jer moraju da nešto nauče, urade, pa onda drže predavanja i pridike. Sanda (Rašković Ivić) je 2008. čuvala Kosovo, a ni džamije u Beogradu nije sačuvala - poručio je premijer.Protiv sukoba

On je istakao da on Srbiju neće da uvodi u sukobe i ratove ni sa kim, te da će uvek i od svakoga da je štiti.- Štitiću Srbe i kad imaju rezoluciju u UN, iako mi se dobar deo Vlade buni protiv toga zato što ne znaju kako će da odu na kafu kod nekog ambasadora. Iako imam druge probleme, ja ću da izađem i da stanem i kažem: „Ovo ne može“ - istakao je Vučić.Predsednica DSS Sanda Rašković Ivić reagovala je na Vučićeve prozivke, ali je i zatražila od predsednika republike Tomislava Nikolića da ne potpiše ukaz o proglašenju zakona o potvrđivanju sporazuma s NATO, tvrdeći da će taj zakon imati nesagledive posledice.- O paljenju džamija Vučić može više da pita svoje prijatelje iz NATO. Kad se to dešavalo, kao narodni poslanik bio je upoznat sa svim detaljima dešavanja na KiM i u Beogradu i tada je imao sasvim drugačije stavove. Srbiji nije bilo u interesu da se džamije pale - poručila je ona.Politički analitičar Dragomir Anđelković ne vidi ništa sporno u reakciji Rusije.Nikolić bez komentara- Mislim da je to korektna i prijateljska izjava i da oni imaju razumevanja za naš položaj. Ono što bi Srbija trebalo da uradi jeste da ponudi Rusiji isti aranžman za ruski humanitarni centar u Nišu, jer vojna neutralnost podrazumeva simetriju. Kao što je njihov odnos korektan, mislim da bi s naše strane bilo i više nego korektno da Rusiji ponudimo da se isti uslovi primene i za njihove vojnike - smatra Anđelković.Centar za evroatlantske studije (CEAS) iz Beograda, čiji je direktor Jelena Milić, pozdravio je ratifikovanje sporazuma.- Njime se stvaraju statusno-tehnički uslovi za realizaciju modernizacije Tehničkog remontnog zavoda u Kragujevcu za uništavanje viška zastarelih ubojnih sredstava kroz Poverilački fond NATO programa Partnerstvo za mir. Podsećamo da je pre nekoliko godina neadekvatno održavanje skladišta viška uzrokovalo eksploziju u Paraćinu, koja je načinila veliku materijalnu štetu - navodi se u saopštenju CEAS.U Predsedništvu Srbije juče nisu odgovorili na pitanja Kurira da li će Tomislav Nikolić potpisati ratifikovani sporazum s NATO.

Razdor Kako na ratifikaciju reaguju na KiM SRBI NA KOSOVU PODELJENI ZBOG SPORAZUMA S NATOSrbi s Kosova podeljeni su po pitanju ratifikacije sporazuma Srbije i NATO.Bivša poslanica u Skupštini Kosova Rada Trajković smatra da je sporazum s NATO trebalo da bude potpisan pre 1999, jer u tom slučaju naša država ne bi morala da povlači vojsku s KiM.- Baš zato što nismo imali adekvatnu zaštitu, proterano je više od 200.000 Srba. Ako vam Alijansa kontroliše 15 odsto teritorije, ne razumem celovitost ukoliko nema mogućnosti da mi budemo u sistemu, kao i ostatka Srbije, i to su vrlo relevantne stvari - kaže Trajkovićeva.Funkcioner DSS Marko Jakšić sporazum ocenjuje kao „veliku političku glupost koja ničemu ne doprinosi“.- Kfor za šesnaest godina ne samo da nije zaštitio Srbe već je od njegovog dolaska KiM napustilo preko 10.000 Srba. Naša želja je da Kfor već jednom ode i napusti KiM i da prepusti da o ovom delu teritorije brinu srpske bezbednosne snage - zaključuje Jakšić.

Činjenice, ključne stavke sporazuma s NATOSloboda kretanja i diplomatski imunitet svim pripadnicima NATOUstupanje poverljivih informacija i opremePravo neophodnog slobodnog prolaza kroz čitavu SrbijuDa se osoblju NATO na njihov zahtev mora odobriti pristup svim državnim i privatnim objektimaOslobođeni plaćanja poreza, carina, PDVUgovaranje građevinskih radovaPravo na korišćenje naše vojne infrastrukture pod zaštitom posebnog statusaOtvaranje regionalnog centra za obuku Jug kod Bujanovca za sve zemlje članice Partnerstva za mir i NATO

Branko RužićPOŠTOVATI ČINJENICE IZ BLISKE ISTORIJEPotpredsednik SPS Branko Ružić smatra da je saradnja s NATO priznanje za Srbiju, uz napomenu obostranog poštovanja istorijskih činjenica.- Saradnja s NATO u najvišem statusu zemlje partnera, nečlanice, svojevrsno je priznanje za državu Srbiju, putokaz u budućnost, ali naravno uz iznalaženje zajedničkog imenitelja za obostrano poštovanje digniteta i istorijskih činjenica iz ne tako davne prošlosti - poručio je Ružić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track